Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej

autor: , kategoria: z mięs mieszanych , dodano: 2016-10-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej

Składniki:

  • Szynka Dojrzewająca firmy Gzella (4 cienkie plasterki na porcję zupy)
  • marchewka 1 szt
  • pietruszka 1 szt.
  • seler ½ średniej szt.
  • cebula 2 szt.
  • olej rzepakowy 50ml
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • woda ok. ½ l
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 4 -5 ziarenek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • śmietanka słodka 18% 150ml
  • śmietana kwaśna 18% 150ml
  • filety rybne mix (dorsz, flądra, sieja, łosoś itp.) 1kg
  • por ½ małej sztuki

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i seler - obrać, następnie pokroić w paseczki grubości frytki. Cebulę pokroić w kostkę, później warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, chwilkę podsmażyć, zalać zimną wodą i wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku, szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgotować, żeby warzywa zmiękły.
Obie śmietany połączyć, zahartować gorącym wywarem z warzywami i wlać do garnka.
Wszystkie filety pokroić w grubą kostkę, dodać do całości i na wolnym ogniu poddusić przez 2 -3 minuty.

Gotowy gulasz przełożyć na talerze, na wierzchu umieścić zrumienione na patelni plastry szynki. Danie posypać porem pokrojonym w cieniutkie plasterki.

Podawać z pieczywem jako samodzielne danie lub jako posiłek na drugie danie z dowolnym dodatkiem.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl - Wegański gulasz

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką