Sałatka z buraczków z cebulką

autor: , kategoria: sałatki , dodano: 2009-12-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka z buraczków z cebulką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka z buraczków z cebulką

Składniki:

Przygotowanie:

Ugotować nie obrane buraki z odrobiną soli. W czasie gotowania dolać trochę octu, żeby się nie odbarwiły. Gdy są już miękkie zdjąć z ognia, wystudzić. Obrać.
Zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.

Cebulę pokroić drobno, skropić octem, posolić, dosypać pieprzu i pieprzu ziołowego. Odstawić na chwilę do przegryzienia.

Dołożyć starte buraki. Dodać odrobinę oliwy.

Smacznego.
Uwielbiam do mielonych wszelkiego rodzaju. Pycha. :)

    Śr. ocena: 4.90 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • mikaaa84, 2010-01-31 23:22:11
    mikaaa84
    bardzo dobre!! polecam osobiście
    Komentarz
  • olenialenia, 2010-02-03 17:23:06
    olenialenia
    Do niedzielnego obiadu na pewno mojemu Bąbelkowi zrobię
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-30 11:58:24
    Berlinianka
    0
    Ja też taką jem z kotletami mielonymi i najlepiej tłuczonymi ziemniakami. Klasycznie.
    Co roku robimy buraczki tarte na grubych oczkach właśnie do tej sałatki(lub jej podobnych) i tarte na drobnych do ćwikły. Nie trzeba się bawić z gotowaniem buraków chwilę przed obiadem.
    Odkryłam, że z parowaru buraczki są najsmaczniejsze!
  • Kattarina, 2010-03-30 13:34:17
    Kattarina
    1
    Przepis mojej Babci- pyszota
    Lubie jeszcze dodac do tego starkowanego ogorka kiszonego
  • mooonik, 2010-03-30 21:18:43
    mooonik
    3
    Moja mama robi takie buraczki do słoików na zimę, zawsze jej podkradam parę są pyszne i chociaż najlepiej pasują do mielonego, to jemy też do schabowych czy innych mięs.
    A jak braknie słoikowych to robimy świeże
    Polecam jak ktoś nie próbował, zawsze to odmiana od klasycznych z octem czy chrzanem


  • vesenka, 2010-03-30 21:28:20
    vesenka
    1
    Uwielbiam tę sałatkę Mój dziadek taką robił. Najlepsza do sojowych mielonych, albo klasycznych mielonych. Chociaż lubię ją też do rolady, zamiast kapusty.

  • DoriskaJ, 2011-09-09 16:13:02
    DoriskaJ
    1
    Bardzo dobra salatka. Dobrze smakuje z kotletami mielonymi i drobiowymi oraz gulaszem z kasza gryczana. Szybka i latwa w przygotowaniu. Zamiast bialej cebuli daje czerwona, bo jest lagodniejsza, a zamiast octu sok z cytryny.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe