PIERNICZKI

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-12-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PIERNICZKI
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PIERNICZKI

Składniki:

Przygotowanie:

Miód podgrzać i wymieszać z resztą składników. Wyrobić ciasto aż będzie jednolite. Można też nie podgrzewać miodu tylko roztopić masło, wtedy ciasto będzie się lepiej wałkowało, dodać do reszty składników i wyrobic ciasto. Rozwałkować na grubośc 2-3 mm i wykrawać pierniczki. Piec w temp. 180 stopni 8-10 minut, jeśli piekarnik jest już dobrze nagrzany wystarczy 6 minut. Po ostudzeniu ozdobić lukrem/polewą/pisakami.
Można również zrobić pierniki z witrażem. Ciasto wyrabiamy jak wyżej, następnie wykrawamy pierniki. W środku każdego pierniczka robimy dziurkę małą foremką ( ja użyłam otworu z solniczki, nie miałam tak małej foremki ). Przekładamy pierniki z dziurką na blache wyłożona folią spożywczą. Do środka każdej dziurki nakładamy rozdrobnione landrynki. Pieczemy jak wyżej. Po wyjęciu z pieca czekamy do całkowitego!!! ostygnięcia i dopiero wtedy zdejmujemy z foli.
Ozdabiamy według upodobań.

    Śr. ocena: 2.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • CandyF, 2014-10-03 07:20:43
    CandyF
    0
    Wersji pierniczków z dziurką landrynkową nie polecam na choinkę, gdyż cały ten cukier dosłownie spływa na podłogę.
  • oklin, 2014-10-07 12:10:33
    oklin
    Super wyglądają
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem