PIERNICZKI

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-12-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PIERNICZKI
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PIERNICZKI

Składniki:

  • mąka pszenna [55 dag]
  • miód [30 dag]
  • cukier puder [10 dag]
  • masło [12 dag]
  • jajka [1 szt.]
  • soda oczyszczona [2 łyżeczki]
  • przyprawa do pierników [60 g]
  • kakao (ewentualnie)

Przygotowanie:

Miód podgrzać i wymieszać z resztą składników. Wyrobić ciasto aż będzie jednolite. Można też nie podgrzewać miodu tylko roztopić masło, wtedy ciasto będzie się lepiej wałkowało, dodać do reszty składników i wyrobic ciasto. Rozwałkować na grubośc 2-3 mm i wykrawać pierniczki. Piec w temp. 180 stopni 8-10 minut, jeśli piekarnik jest już dobrze nagrzany wystarczy 6 minut. Po ostudzeniu ozdobić lukrem/polewą/pisakami.
Można również zrobić pierniki z witrażem. Ciasto wyrabiamy jak wyżej, następnie wykrawamy pierniki. W środku każdego pierniczka robimy dziurkę małą foremką ( ja użyłam otworu z solniczki, nie miałam tak małej foremki ). Przekładamy pierniki z dziurką na blache wyłożona folią spożywczą. Do środka każdej dziurki nakładamy rozdrobnione landrynki. Pieczemy jak wyżej. Po wyjęciu z pieca czekamy do całkowitego!!! ostygnięcia i dopiero wtedy zdejmujemy z foli.
Ozdabiamy według upodobań.

    Śr. ocena: 2.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Ciasteczka czekoladowe z polewą

Komentarze

  • CandyF, 2014-10-03 07:20:43
    CandyF
    0
    Wersji pierniczków z dziurką landrynkową nie polecam na choinkę, gdyż cały ten cukier dosłownie spływa na podłogę.
  • oklin, 2014-10-07 12:10:33
    oklin
    Super wyglądają
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe