gulasz wołowy

autor: , kategoria: z wołowiny , dodano: 2016-11-12
  • gulasz wołowy

Składniki:

  • mięso gulaszowe wołowe [800 g]
  • cebula [3 główki]
  • czosnek [5 ząbków]
  • mąka ziemniaczana (do obtoczenia mięsa)
  • mąka pszenna (1 lub 2 łyżki do zagęszczenia sosu)
  • kostka rosołowa [1 szt.] (jak ktoś chce do smaku, nie jest wymagana)
  • śmietana 18% [1 łyżka]
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kminek zmielony (pół łyżeczki)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę ok 2-3 cm, obtaczamy w mące ziemniaczanej, rozgrzewamy tłuszcz na patelni, na bardzo gorący wrzucamy nasze mięso i podsmażamy z każdej strony ok2 min, po tym wrzucamy do garnka z taką ilością wody, żeby była lekko nad mięsem, gotujemy pod przykryciem dodając: liść laurowy, ziele angielskie, kminek, sól i pieprz, opcjonalnie- kostkę rosołową, jak ktoś nie lubi- może dodać więcej soli. Gotujemy nasz gulasz pod przykryciem godzinkę, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie siekamy cebulę, podsmażamy ją na patelni i do garnka. Gotujemy jeszcze z pół godz, sprawdzamy widelcem mięso, czy zmiękło, jeśli nie, trzymamy dłużej. 10 min przed końcem wciskamy czosnek, dodajemy mąkę i śmietanę.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl - Wegański gulasz

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką