Żelazne prażoki z duszoną karkówką

autor: , kategoria: z wieprzowiny, z wołowiny , dodano: 2016-11-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żelazne prażoki z duszoną karkówką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żelazne prażoki z duszoną karkówką

Składniki:

  • karkówka firmy Gzella [700 g]
  • mąka pszenna (2-3 łyżki)
  • olej rzepakowy [3 łyżki]
  • cebula [1 szt.] (średnia)
  • czosnek [2 ząbki]
  • woda (2 1/2)
  • sól. pieprz, majeranek (do smaku)

Przygotowanie:

Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na oleju do uzyskania złotego koloru. Plastry przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i gotować parę minut. Całość wlać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Żelazne prażoki
Składniki:
- ziemniaki 2kg
- masło 2 łyżki
- sól, cukier do smaku

Wykonanie:
Obrane ziemniaki podzielić: ¼ ugotować do miękkości, ¾ zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi. Dodać masło, sól oraz cukier do smaku. Następnie ubijając tłuczkiem zagotować.
Tak przygotowane prażoki wyłożyć w formie klusek na talerze. Podawać z bitkami wołowymi
i sosem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Faszerowana dynia - Joanna Bielak

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem