Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Faworki domowe

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2009-10-24
  • Faworki domowe

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak makaronowe. Dokładnie wyrobić, a potem wybijać wałkiem tak długo, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Wtedy przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce mniej więcej na 1 godz. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkować, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto pokroić w paski szerokości ok. 3 cm i długości 8–10 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełoży się jeden koniec ciasta tak, aby powstał węzeł. Smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu, wyjmować na papierowe ręczniki, by obciekły z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

    Śr. ocena: 4.93 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • shiral, 2009-12-18 14:50:34
    shiral
    2
    Faworki robię praktycznie z tego samego przepisu, wychodzą pyszne Jem z posypanym cukrem pudrem, bądź z powidłami. Idealne na tłusty czwartek( szkoda że jeszcze tak daleko do niego)
  • ewelline, 2010-01-09 01:01:53
    ewelline
    3
    Faworki prawie każde są wspaniale Świetnie nadają się nie tylko na tłusty czwartek ale i na inne okazje uwielbiam!!!
  • gaga87, 2010-01-10 20:42:05
    gaga87
    3
    Również robię z bardzo podobnego przepisu.
    Pysznie wyglądają i nierozłącznie kojarzą mi się z tłustym czwartkiem Jem zawsze z cukrem pudrem. Z powidłami nigdy nie próbowałam dlatego dla Shiral plusik za pomysł

    A dla autorki przepisu oczywiście 5
  • bedede, 2010-01-11 08:41:32
    bedede
    3
    Faworki jak co roku robimy z mamą i praktycznie z tego samego przepisu. Wychodzą pyszne i polecam posypane cukrem pudrem.
  • Kaaarmelka, 2010-01-12 13:26:49
    Kaaarmelka
    4
    Mam identyczny przepis na faworki. Wychodzą idealne. Na ostatni tłusty czwartek robiłam je i zeszło mi się ze 3 h i powiedziałam nigdy więcej! Tym razem mamę namówię, żeby mi zrobiła.
  • Wenila, 2010-01-12 13:36:20
    Wenila
    2
    faworki rewelacja.

    Przepis precyzyjnie opisany. Wypróbowany przeze mnie już od wielu lat i jest super. Tak jak trzeba. Nic dodac nic ująć. Nie ma co kombinować ze zmiana składników

    polecam.

    u mnie w domu tradycyjna potrawa na tłusty czwaretek
  • leemonqa, 2010-02-10 20:02:13
    leemonqa
    2
    takie faworki robiłam z babcią pyszosci
  • Martilla, 2010-02-14 21:31:38
    Martilla
    3
    Uwielbiam faworki. Testuję różne przepisy i prawie z każdego są super. A ten jest moim sprawdzonym od lat, do którego zawsze wracam gdy chcę mieć pewność ze faworki będą idealne.
  • delightful_girl, 2010-02-17 11:00:03
    delightful_girl
    1
    Przepis świetny, ponieważ także go znam i sprawdzałam wiele razy!
    Są pyszne i za każdym razem błyskawicznie znikają.
  • Sandra89, 2010-02-17 16:12:59
    Sandra89
    1
    Nic dodać nic ująć
  • wiecznie_pod_wiatr, 2010-02-17 17:54:18
    wiecznie_pod_wiatr
    1
    robię faworki z prawie identycznego przepisu, tylko że ja nie daję masła, bo taki przepis dostałam od mamy. U mnie TŻ potrafi zjeść wszystkie jednego dnia. Pycha.
  • 135nudziara, 2010-02-27 10:50:31
    135nudziara
    2
    faworki to moja nieustanna miłość. mogę jeść i jeść i jeść....... moja ciocia jest prawdziwą mistrzynią! przyznam, że pracy jest sporo, ale absolutnie warto!

    można dodać troszkę spirytusu do masy, wtedy nie chłoną tyle tłuszczu.
  • Smynio, 2010-03-11 15:38:47
    Smynio
    4
    To zdjęcie po prostu mnie urzekło pięknie zrobiona aranżacja - typowo wiosenna przepis bardzo fajny.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo