Faworki domowe

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2009-10-24
  • Faworki domowe

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak makaronowe. Dokładnie wyrobić, a potem wybijać wałkiem tak długo, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Wtedy przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce mniej więcej na 1 godz. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkować, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto pokroić w paski szerokości ok. 3 cm i długości 8–10 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełoży się jeden koniec ciasta tak, aby powstał węzeł. Smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu, wyjmować na papierowe ręczniki, by obciekły z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

    Śr. ocena: 4.93 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • shiral, 2009-12-18 14:50:34
    shiral
    2
    Faworki robię praktycznie z tego samego przepisu, wychodzą pyszne Jem z posypanym cukrem pudrem, bądź z powidłami. Idealne na tłusty czwartek( szkoda że jeszcze tak daleko do niego)
  • ewelline, 2010-01-09 01:01:53
    ewelline
    3
    Faworki prawie każde są wspaniale Świetnie nadają się nie tylko na tłusty czwartek ale i na inne okazje uwielbiam!!!
  • gaga87, 2010-01-10 20:42:05
    gaga87
    3
    Również robię z bardzo podobnego przepisu.
    Pysznie wyglądają i nierozłącznie kojarzą mi się z tłustym czwartkiem Jem zawsze z cukrem pudrem. Z powidłami nigdy nie próbowałam dlatego dla Shiral plusik za pomysł

    A dla autorki przepisu oczywiście 5
  • bedede, 2010-01-11 08:41:32
    bedede
    3
    Faworki jak co roku robimy z mamą i praktycznie z tego samego przepisu. Wychodzą pyszne i polecam posypane cukrem pudrem.
  • Kaaarmelka, 2010-01-12 13:26:49
    Kaaarmelka
    4
    Mam identyczny przepis na faworki. Wychodzą idealne. Na ostatni tłusty czwartek robiłam je i zeszło mi się ze 3 h i powiedziałam nigdy więcej! Tym razem mamę namówię, żeby mi zrobiła.
  • Wenila, 2010-01-12 13:36:20
    Wenila
    2
    faworki rewelacja.

    Przepis precyzyjnie opisany. Wypróbowany przeze mnie już od wielu lat i jest super. Tak jak trzeba. Nic dodac nic ująć. Nie ma co kombinować ze zmiana składników

    polecam.

    u mnie w domu tradycyjna potrawa na tłusty czwaretek
  • leemonqa, 2010-02-10 20:02:13
    leemonqa
    2
    takie faworki robiłam z babcią pyszosci
  • Martilla, 2010-02-14 21:31:38
    Martilla
    3
    Uwielbiam faworki. Testuję różne przepisy i prawie z każdego są super. A ten jest moim sprawdzonym od lat, do którego zawsze wracam gdy chcę mieć pewność ze faworki będą idealne.
  • delightful_girl, 2010-02-17 11:00:03
    delightful_girl
    1
    Przepis świetny, ponieważ także go znam i sprawdzałam wiele razy!
    Są pyszne i za każdym razem błyskawicznie znikają.
  • Sandra89, 2010-02-17 16:12:59
    Sandra89
    1
    Nic dodać nic ująć
  • wiecznie_pod_wiatr, 2010-02-17 17:54:18
    wiecznie_pod_wiatr
    1
    robię faworki z prawie identycznego przepisu, tylko że ja nie daję masła, bo taki przepis dostałam od mamy. U mnie TŻ potrafi zjeść wszystkie jednego dnia. Pycha.
  • 135nudziara, 2010-02-27 10:50:31
    135nudziara
    2
    faworki to moja nieustanna miłość. mogę jeść i jeść i jeść....... moja ciocia jest prawdziwą mistrzynią! przyznam, że pracy jest sporo, ale absolutnie warto!

    można dodać troszkę spirytusu do masy, wtedy nie chłoną tyle tłuszczu.
  • Smynio, 2010-03-11 15:38:47
    Smynio
    4
    To zdjęcie po prostu mnie urzekło pięknie zrobiona aranżacja - typowo wiosenna przepis bardzo fajny.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe