Faworki domowe
autor: Smaczny,
kategoria: ciasteczka , dodano:
2009-10-24
Składniki:
- mąka [25 dag]
- masło [1 łyżka]
- śmietana [0.25 szklanki] (gęstej 18-proc.)
- sól [1 szczypta]
- olej [3 łyżki]
- cukier puder [3 łyżki] (do dekoracji)
- cukier waniliowy [1 szt.] (do dekoracji)
- żółtko z jajka [3 szt.]
Przygotowanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak makaronowe. Dokładnie wyrobić, a potem wybijać wałkiem tak długo, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Wtedy przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce mniej więcej na 1 godz. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkować, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto pokroić w paski szerokości ok. 3 cm i długości 8–10 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełoży się jeden koniec ciasta tak, aby powstał węzeł. Smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu, wyjmować na papierowe ręczniki, by obciekły z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Polecany film:
Ciastka Nutella
Komentarze
Pysznie wyglądają i nierozłącznie kojarzą mi się z tłustym czwartkiem
A dla autorki przepisu oczywiście 5
Przepis precyzyjnie opisany. Wypróbowany przeze mnie już od wielu lat i jest super. Tak jak trzeba. Nic dodac nic ująć. Nie ma co kombinować ze zmiana składników
polecam.
u mnie w domu tradycyjna potrawa na tłusty czwaretek
Są pyszne i za każdym razem błyskawicznie znikają.
można dodać troszkę spirytusu do masy, wtedy nie chłoną tyle tłuszczu.