Postny barszcz zabielany

autor: , kategoria: zupy, Wielkanocne potrawy , dodano: 2009-10-29
  • Postny barszcz zabielany

Składniki:

  • buraki czerwone [50 dag]
  • marchew
  • pietruszka
  • seler (kawałek)
  • por
  • cebula
  • grzyby (5 suszonych)
  • śmietana [1 szklanka]
  • mąka [1 łyżka]
  • jajka [4 szt.] (ugotowane na twardo)
  • sól
  • pieprz
  • koncentrat barszczu czerwony [1 szklanka]
  • woda [3 szklanki]

Przygotowanie:

Gotować grzyby i warzywa w 3 szklankach wody, po 30 min dołożyć pokrojone na plastry buraki. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, wyjąć grzyby i buraki i pokroić w drobne paseczki. Pozostałe warzywa zużyć do innego dania lub wyrzucić. Zaciągnąć zupę śmietaną wymieszaną z mąką, dodać koncentrat buraczany, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z gotowanymi jajami, pokrojonymi na ćwiartki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa brokułowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką