Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

autor: , kategoria: pierogi , dodano: 2016-11-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z pieczarkami i serem żółtym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Składniki:

  • mąki pszennej [3 szklanki]
  • letniej wody [1 szklanka]
  • oleju [2 łyżki]
  • sera żółtego Aldamer MSM Mońki [200 g]
  • pieczarek [1 kg]
  • cebule [2 szt.]
  • oleju [3 łyżki]
  • masła [3 łyżki]
  • bułki tartej [2 łyżki]
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać starte na grubym oczku pieczarki i chwilę poddusić, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodać masło, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Gdy farsz ostygnie dodać pokrojony w kostkę ser żółty. przesianej mąki dodać olej i powoli mieszając wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę (cechą charakterystyczną dobrze wyrobionego ciasta są liczne pęcherzyki po jego przekrojeniu). Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować i wykroić krążki. Do każdego nałożyć wystudzony farsz i ulepić pierogi. Wrzucić go wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Po wystudzeniu, pierogi można podsmażyć na oleju aż do osiągnięcia złotego koloru.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: jak zrobić ciasto na pierogi

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem