Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2016-11-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku

Składniki:

  • Frankfurterki parzone Gzella [500 g]
  • Boczek Kmicica Gzella [200 g]
  • smalec [2 łyżki]
  • jarmuż [1 kg] (świeży)
  • rosół lub bulion wołowy [350 ml]
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżce smalcu. Z jarmużu wyciąć twarde łodygi i sparzyć go, wrzucając na osolony wrzątek. Gotować jeszcze przez kolejne dwie minuty. Następnie wyciągnąć jarmuż, przelać go zimna wodą i grubo pokroić. Dodać do usmażonego boczku, podlać rosołem, doprawić solą, pieprzem, gałką i dusić do miękkości ok. 20-30 minut mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany jarmuż wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego łyżką smalcu, a na wierzch wyłożyć frankfurterki i zapiec w piekarniku przez 15 minut w temp. 180st.C
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Łosoś z warzywami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem