Chałka

autor: , kategoria: bułki i rogaliki , dodano: 2009-12-24
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chałka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chałka

Składniki:

Przygotowanie:

To jest porcja na dwie spore chałki.

Wodę i mleko podgrzać w garnuszku (ma być ciepłe, nie gorące).
Drożdże rozkruszyć w misce, zalać ciepłą wodą z mlekiem i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą dodajemy prawie całą mąkę (zostawiamy ok. 1 szklankę), cukier i sól. Mieszamy. Dodajemy jajka, aromat waniliowy i masło. Wyrabiamy ciasto (ja wyrabiam łyżką, jak ktoś woli można ręką) i powoli dodajemy pozostałą szklankę mąki.Ciasto powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące. Wyrabiamy jakieś 5 minut.
Uformować kulę, posmarować resztką stopionego masła lub olejem, przykryć miskę szmatką i zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto warto odgazować wbijając w nie pięść.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części.

Każdą z nich podzielić na 3,4 lub 6 części(zależy na ile mamy ochotę bawić się z zaplataniem). Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.

Chałki przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą. Przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Kiedy wyrosną, posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Można posypać makiem, kruszonką lub sezamem.
Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeśli góra zacznie się spiekać to przykrywamy ją folią aluminiową.

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.89 / recenzji: 18 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • pyskatka89, 2009-12-25 13:01:14
    pyskatka89
    2
    Domowa chałka z dżemem, nutellą lub miodem to śniadanie mojego dzieciństwa. Do tego kubek kakao jest pysznie.
  • kropka75, 2009-12-26 19:41:56
    kropka75
    0
    Uwielbiam chałkę, zwłaszcza z kruszonką - pycha śniadanko. Do mleka rano, gdy mamy lenia i nie chce nam się robić kanapek - idealne.

  • delightful_girl, 2010-01-02 23:12:24
    delightful_girl
    1
    Zgadzam się z pyskatka89 - miałam tak samo. przepis leci do ulubionych.
  • kasiasiar, 2010-01-11 19:38:42
    kasiasiar
    0
    Chałka wygląda smakowicie a przepis wydaje sie prosty . Marzę o jeszcze lekko cieplej chałce posmarowanej grubo masłem - slinka cieknie
  • miss.didi, 2010-01-19 11:01:45
    miss.didi
    2
    W końcu wyszła mi pyszna chałka!!
    Robiłam z 1/3 porcji (bo miałam w domu tylko 15g drożdży:P) i musiałam trochę zwiększyć ilość mąki żeby ciasto w końcu przestało się kleić Ale wyszła mi pełniutka keksówka 30x10cm, która ma strukturę dokładnie taką jak mieć powinna. Przepis wchodzi na stałe do mojego repertuaru! Dzięki
  • AgaZ, 2010-01-19 14:46:13
    AgaZ
    1
    Fantastyczny przepis. Moje dzieciaki uwielbiają chałki, a jeszcze nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby ją zrobić samodzielnie.
  • karolcia198506, 2010-01-25 20:36:21
    karolcia198506
    1
    Zrobiła oczywiście z kruszonką, właśnie wyjęłam z piekarnika wyszła super będzie jutro na śniadanie
  • paolla, 2010-01-27 22:12:42
    paolla
    Upiekłam na Boże Narodzenie, wyszły dwie ogromne chały, wyglądały, jakby chciały wyjść z piekarnika przepyszne!
    Jedna wylądowała jako baza makówek, druga została pochłonięta solo. Dziękuję za przepis!
    Komentarz
  • karolinusienka, 2010-02-25 09:57:22
    karolinusienka
    0
    chałka smak dzieciństwa...na pewno wypróbuje
  • AnusiaPn, 2010-03-29 13:30:20
    AnusiaPn
    -1
    uwielbiam chałkę szczególnie z dżemikiem truskawkowym, zawsze kupowałam gotową ale być może dzięki Twojemu przepisowi skuszę się i sama wyczaruję
  • gryx82, 2010-03-31 00:39:22
    gryx82
    0
    Świetna chałka, podobnie jak ta z Twojego drugiego przepisu. Posmarowana masłem, do tego dżem i kawa zbożowa...
  • Kattarina, 2010-03-31 00:50:32
    Kattarina
    2
    Przyznaje- nie pieklam jeszcze chalki, bo zawsze wydawala mi sie strasznie skomplikowana do wykonania
    A Twoj przepis wyglada zachecajaco- i jak zawsze: nie tylko do samej konsumpcji, ale i do wlasnorecznego przygotowania
  • caffe ristretto, 2010-03-31 18:45:06
    caffe ristretto
    2
    Przepis z cyklu "wspomnienie z dzieciństwa".Robiłam chałkę pod okiem babci.Miałam nie więcej niż 6 lat,ale doskonale pamiętam ten zapach świeżo upieczonej chałki i moment kiedy zaplatałam warkocz z ciasta.Nigdy sama nie próbowałam piec.
    Kupowane w piekarniach nie są tak smaczne jak ta robiona w domu.Na pewno wypróbuję przepis,bo wydaje się przystępny.
    Kruszonka musi być
  • mww, 2010-04-13 14:14:10
    mww
    1
    Po raz pierwszy upiekłam chałkę w ubiegłym roku..domownicy oszaleli..często gości na moim stole z dżemem, samym masłem i pomidorem... rozkosz dla podniebienia...
  • przytulanka87, 2010-04-13 15:12:27
    przytulanka87
    Świetnie wygląda ta chałka....aż normalnie takiego mam smaka.........jak zrobię to też ocenię
    Komentarz
  • Pluppy, 2010-06-28 13:18:48
    Pluppy
    zrobiłam z połowy, żeby było na jedną chałkę
    ale przepyszna jest, znikała z szybkością światła
    zrobiłam z kruszonką.
    ogólnie przygotowanie proste tylko długo się czeka na wyrośnięcie :P
    ale warto czekać
    Komentarz
  • Pluppy, 2010-06-28 13:19:15
    Pluppy
    2
    zapomniałam dodać gwiazdek :P
  • gsk, 2010-07-01 23:55:32
    gsk
    3
    Zrobiłam dziś i jestem zachwycona
    wyszły mi 2 wielgachne bardzo dobre chałki.
    Ja zrobiłam jeszcze z kruszonką.
    Fakt że troche trzeba czekać aż wszystko powyrasta itd ale naprawde warto.
    Polecam wszystkim
  • vesenka, 2010-07-04 19:19:19
    vesenka
    Cieszę się,że smakowała. To prosty, sprawdzony przepis na pyszne, pachnące co nieco do śniadanka
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-07-04 20:32:33
    zuzaneczka
    nie wiem jak to się stało że mi umknął ten przepis, dodaję do ulubionych i na pewno wypróbuję
    Komentarz
  • ewelline, 2010-08-04 16:10:30
    ewelline
    1
    wygląda jak prosto z piekarni śliczna ja uwielbiam taka jeszcze ciepła.
  • beatraxx, 2010-12-27 18:34:47
    beatraxx
    Dodaje do ulubionych Chałka ahhh smaki dzieciństwa. Szkoda że teraz kupując chałki za 2 czy 3 złote wyglądaja jak jakies rogale twarde z wierzchu !. Pozdrawiam
    Komentarz
  • imitate, 2012-10-16 17:02:28
    imitate
    0
    Bardzo fajny przepis Zrobiłam jedną ale nie zaplotłam więc wyszło mi zwykle ciacho
    Następnym razem zrobię warkoczyk i dodam zdj
  • helvetet, 2013-01-22 22:15:22
    helvetet
    0
    chałka wyszła pyszna, chciałam pojsc na łatwizne i upiec 2 w jednej blasze, no ale tak bardzo mi urosła, że w koncu wyszła jedna wielka bułka drożdzowa. wszystkim smakuje, i można jesc bez konca. był to moj pierwszy wypiek tego typu i byla troche ogolnie sceptycznie nastawiona, że nie wyjdzie. bo nie ma rozczynu, nawet moja mama była zdziwiona. ale wszystko ładnie wyszło. następnym razm postaram sie zrobic z tego ciasta drożdzóweczki

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem