Sałatka z fenkułu i kaszy bulgur z dressingiem cytrusowym

autor: , kategoria: sałatki , dodano: 2016-11-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka z fenkułu i kaszy bulgur z dressingiem cytrusowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka z fenkułu i kaszy bulgur z dressingiem cytrusowym

Składniki:

  • 75 - 100 g kaszy bulgur
  • 100 g wody
  • 2 szczypty soli
  • 200 g pomarańczy (ok. 1 szt.), obranej, bez białych błonek, podzielonej na kawałki
  • 300 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej w piórka
  • 60 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
  • 20 g skórki z pomarańczy
  • 15 g skórki z cytryny
  • 70 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 szczypty cynamonu, mielonego
  • 6 nasion kolendry
  • 10 g octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Przygotowanie:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cytrusowy dressing
1 Do naczynia miksującego włóż skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny,
rozdrobnij (10 s/obr. 9). Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia
miksującego.
2 Dodaj sok z pomarańczy, sok z cytryny, cukier, gwiazdkę anyżu, cynamon i
nasiona kolendry, gotuj bez założonej miarki (10 min/100°C/ /obr.).
3 Dodaj ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz, wymieszaj (20 s/obr. 4). Składniki
zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dressing przelej
przez koszyczek do innego naczynia. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Umyj koszyczek.


Sałatka
4 Na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek, odważ do niego
kaszę, opłucz pod bieżącą wodą, odstaw.
5 Do naczynia miksującego wlej wodę i dodaj sól, gotuj
(3 min/100°C/obr.) .
6 Przełóż z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę
bulgur, gotuj (6 min/100°C/ /obr.) . Ugotowaną kaszę pozostaw w
zamkniętym naczyniu miksującym na 5 min. Przełóż do miski, w której
sałatka będzie podawana, pozostaw do całkowitego ostudzenia.
7 Do miski z kaszą dodaj pomarańczę, koper włoski i cebulę, sałatkę polej
dressingiem, przemieszaj kopystką. Odstaw do lodówki, aż do momentu
podania.
8 Sałatkę podawaj schłodzoną.

Przepis pochodzi z książki "Apetyt na wege" dostępnej na platformie z przepisami na Thermomix - Cookidoo

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z bobem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką