Chili con carne
Składniki:
- mięso mielone [0.5 kg] (jakie kto lubi, najlepsze moim zdaniem jest wołowo-wieprzowe)
- fasola czerwona (2 puszki czerwonej fasoli w zalewie Kidney)
- pomidory (2 puszki (bez skórki!!!))
- kukurydza konserwowa (1 puszka)
- papryka zielona [0.5 szt.]
- czosnek [2 ząbki]
- cebula [3 szt.] (średnie)
- oliwa [3 łyżki]
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- chili (przyprawa) (do smaku)
Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Dodać mięso i rozgnieciony czosnek, smażyć na ostrym ogniu ok. 15 minut, ciągle mieszając. Dodać fasolkę, kukurydzę, pokrojoną w kosteczkę zieloną paprykę i pomidory, dusić pod przykryciem ok. 40 min. Przyprawiamy do smaku - ma być ostro!
Najlepiej smakuje z ryżem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto krówka
Komentarze
Zgadzam się, że musi być ostro. Czosnek też niezbędny.
jeśli chce się mieć bardzo ostre, to polecam tabasco! pare kropelek i już całkiem inaczej smakuje!
nie powinno zabraknąć czosnku!!
a podawać chili con carne można np. w tortilli, do tego zapiekane z żółtym serem połówki ziemniaczków i obiad gotowy
Co do ilości czerwonej fasoli to ja dodaje jedną puszkę i dzisiaj kupiłam pomidory bez skórki pokrojone innych nie było (zawsze kupuję całe) ale nie mogę narzekać.
ugotowałam zgodnie z przepisem - i część zamknęłam sobie na ciepło " na zapas"w słoiku
i ów zapas postanowiłam wykorzystać - zapiekając go z makaronem z pełnego ziarna, oprószony serem
powiem tak: dało radę
jednym niewielkim słoiczkiem najadły się 2 osoby
polecam
Co do ilości warzywek-mnie osobiście pasuje mniej mięsa więcej warzyw
Kakao bym nie zaryzykowała.
Polly, jak wrzucasz mielone na ostry ogień to musisz je dziabać łyżką albo łopatką, żeby się rozdzielało na coraz mniejsze kawałki i obsmażało z każdej strony
Btw - Polly, energiczniej z tym mielonym, z powerem je mieszaj
Ja robię z mięsa drobiowego (wieczna dieta
maz zjadl prawie wszystko sam
rewelacyjny przepis
ulubiony
Wszystkim bardzo smakowało(mi również, dlatego *****), jednak siostra i tata stwierdzili, że mogłoby być jeszcze bardziej ostre
Wyszło mi troche suche , ale dodawałm świezych pomidorów bo w puszcze nie miałam
Dopiero zaczynam swoją przygodę z gotowaniem. To jest pierwszy przepis (nie licząc tych sprawdzonych od mamy
Proporcje (po kilku kolejnych razach
Potrawa nabiera "zacięcia leczowatego"
Niezależnie od tego, BARDZO nam posmakowało, już od pierwszego wykonania.
Proste, dobrze opisane i PYSZNE
Jednak zamiast dwóch,daję jedną puszkę fasoli.