Chili con carne

autor: , kategoria: z mięs mieszanych, kuchnia meksykańska , dodano: 2009-12-24
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Chili con carne
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Chili con carne

Składniki:

Przygotowanie:

Cebulę podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Dodać mięso i rozgnieciony czosnek, smażyć na ostrym ogniu ok. 15 minut, ciągle mieszając. Dodać fasolkę, kukurydzę, pokrojoną w kosteczkę zieloną paprykę i pomidory, dusić pod przykryciem ok. 40 min. Przyprawiamy do smaku - ma być ostro!
Najlepiej smakuje z ryżem.

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 39 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Meariel, 2009-12-25 00:29:19
    Meariel
    3
    Mmmm, jedno z moich ulubionych dań. Ja robię troszkę inne proporcje, bo po jednej puszcze warzyw, więc jest bardziej mięsne. Podobno prawdziwe chilli jest zawsze z wołowiny, ale ja w ramach eksperymentów ze zdrowym odżywianiem, robiłam już nawet z mielonego drobiowego
    Zgadzam się, że musi być ostro. Czosnek też niezbędny.
  • pyskatka89, 2009-12-25 12:59:24
    pyskatka89
    2
    Uwielbiam chili con carne. Zazwyczaj robię z wołowiny i dodaję papryczkę chili. A w mojej rodzinie utarło się podawanie tego z kluskami na parze, tzw. pampuchami
  • malinka118, 2009-12-28 15:32:51
    malinka118
    9
    Wg mnie za dużo [uszek do takiej ilości mięsa. Zamiast po 2 daję po jednej i dodaję węgierskiej pasty chili.
  • Anessa, 2010-01-04 17:16:14
    Anessa
    3
    Danie wspaniale i tak łatwo sie je przyrzadza! Dzis zagoscilo na moim stole i jestem wniebowzieta! Rowniez nie dodalam tylu puszek ale mysle, ze z wieksza iloscia warzyw rowniez byloby wspaniale. Tylko ja sypalm i sypalam to chili nic! Zero ostrosci. No to sobie juz na talerzu sypnelam i bylo boooskie! I mysle jeszcze, ze z kasza tez smakowaloby wspaniale albo z makaronem, jakims krotkim, np. kokardkami albo penne. Dzieki za przepis!
  • ewelline, 2010-01-08 01:50:08
    ewelline
    Rowniez uważam ze najlepsze mielone to wolowo - wieprzowe! troszkę dużo tu tej fasolki myślę ze jedna puszka to wystarczająca ilość.
    Komentarz
  • truskawkowawiosna, 2010-01-08 13:22:57
    truskawkowawiosna
    2
    potrawa naprawde smaczna, ja troche zmodyfikowalam proporcje: dodalam wiecej mięsa, a mniej fasolki, za to dorzucilam pomaranczową paprykę
  • passionfruit, 2010-01-08 21:47:56
    passionfruit
    1
    Właśnie zjadłam. Bardzo smaczna. Tylko też dodałam mniej warzywek, a więcej mięsa.
  • aguna, 2010-01-24 15:03:34
    aguna
    1
    całkiem smaczne, dałam jedną puszkę fasoli, gdyż dwie, to torchę za dużo jak dla mnie.
  • malaDarunia, 2010-02-01 09:57:07
    malaDarunia
    0
    Danie jest bardzo dobre. Uwielbiam je. Też uważam, że fasolki jest zbyt dużo, ale przecież jak ktoś lubi więcej to niech da te dwie puszki

    jeśli chce się mieć bardzo ostre, to polecam tabasco! pare kropelek i już całkiem inaczej smakuje!
    nie powinno zabraknąć czosnku!!

    a podawać chili con carne można np. w tortilli, do tego zapiekane z żółtym serem połówki ziemniaczków i obiad gotowy
  • olenialenia, 2010-02-03 16:32:09
    olenialenia
    -1
    Dzisiaj robię na kolację - rewelacja
  • olenialenia, 2010-02-06 22:06:55
    olenialenia
    Dzisiaj zostałam zmuszona przez mojego Bąbelka do dodania ketchupu. Nie mogę powiedzieć, że nie smaczne. Lekko zmienił się smak ale dobre było
    Co do ilości czerwonej fasoli to ja dodaje jedną puszkę i dzisiaj kupiłam pomidory bez skórki pokrojone innych nie było (zawsze kupuję całe) ale nie mogę narzekać.
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-02-06 23:26:31
    aleksaa
    pomidory dodać razem z zalewą?
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-02-08 23:28:34
    aleksaa
    3
    zrobiłam ostatnio z lekko zmodyfikowanego przepisu i jest naprawdę super! dodałam w końcu zamiast pomidorów z puszki: 2słoiki przecieru z pomidorów własnej roboty. POLECAM
  • karolinusienka, 2010-02-25 09:56:36
    karolinusienka
    caly czas sie przymierzam do tego dania, ale jakos przekonac sie nie moge, mam nadzieje, ze dzeiki twojemu przepisowai niedlugo rodzinka bedzie sie zajadac daniem z simow
    Komentarz
  • 28nana, 2010-03-01 12:34:52
    28nana
    0
    a ja się przyznam że zbeszcześciłam to danie ...
    ugotowałam zgodnie z przepisem - i część zamknęłam sobie na ciepło " na zapas"w słoiku

    i ów zapas postanowiłam wykorzystać - zapiekając go z makaronem z pełnego ziarna, oprószony serem

    powiem tak: dało radę

    jednym niewielkim słoiczkiem najadły się 2 osoby

    polecam
  • gryx82, 2010-03-30 19:31:04
    gryx82
    4
    Z przecierem pomidorowym też można, jestem tego najlepszym przykładem (pomidory z puszki wydaja mi się takie jakieś "słabe i niezdecydowane" w smaku) Czytałem również, że można dodać kakao - nie ze względu na smak, ale kolor (co jakoś szczególnie do mnie nie przemawia).
  • Polly_, 2010-03-30 19:47:17
    Polly_
    2
    Świetny przepis! Danie wygląda na łatwe i szybkie do przyrządzenia. Tylko ja mam zawsze problem ze smażeniem mielonego...straszne kluchy mi sie robią .
    Co do ilości warzywek-mnie osobiście pasuje mniej mięsa więcej warzyw Zwiększyłabym nawet ilośc papryki
  • vesenka, 2010-03-30 20:14:23
    vesenka
    Gryxiu, jak dobrze doprawisz, to pomidory zrobią się bardzo zdecydowane Ale przecier też jest dobry.
    Kakao bym nie zaryzykowała.

    Polly, jak wrzucasz mielone na ostry ogień to musisz je dziabać łyżką albo łopatką, żeby się rozdzielało na coraz mniejsze kawałki i obsmażało z każdej strony
    Komentarz
  • gryx82, 2010-03-30 23:22:08
    gryx82
    Ja mam chyba jakiś uraz do pomidorów w puszce, bo rodzice robią pomidorówkę na bazie wekowanych w domu pomidorów właśnie, i nie cierpię tych pestek. Poza tym koncentrat jest bardziej treściwy. I kolor daje fajniejszy A kakao podobno nie czuć w smaku, daje tylko ciemny kolor (to chyba meksykańskie danie, a tam dodają kakao/czekoladę do dań mięsnych). Koniec OT, pozdrawiam!

    Btw - Polly, energiczniej z tym mielonym, z powerem je mieszaj
    Komentarz
  • frywolna franka, 2010-03-31 14:34:49
    frywolna franka
    1
    Lubię z papryczką chilli. Daję jedną całą i zawsze jest odpowiednio ostre. No i pół Twojej ilości fasoli.
    Ja robię z mięsa drobiowego (wieczna dieta) i podaję na naleśniku (do tradycyjnego ciasta naleśnikowego daję szczypiorek) złożonym na pół, polanym sosem jogurtowo czosnkowym. Yamiii
  • Luba, 2010-03-31 16:15:12
    Luba
    2
    Bardzo lubię i robię, czasem jest modyfikacja dla wegetarian, wtedy dodaje soi zamiast mięsa.
  • czarnazuzia1, 2010-03-31 22:54:46
    czarnazuzia1
    prosto,szybko i smacznie
    Komentarz
  • judith8, 2010-04-15 08:15:22
    judith8
    1
    lekko zmodyfikowalam, dodalam jedna puszke fasoli i udalo mi sie kupic pomidory krojone w puszcze z czosnkiem zrobilam bardzo ostre
    maz zjadl prawie wszystko sam
    rewelacyjny przepis
  • Justyna33333, 2010-04-15 11:17:56
    Justyna33333
    0
    Uwielbiam. Szczególnie pyszne jeśli samemu mieli się mięsko a nie korzysta z garmażerki.
  • tola3804, 2010-04-20 10:48:51
    tola3804
    2
    Zrobiłam dokładnie z tych składników, które napisałaś. Tylko paprykę zieloną dodałam całą. I powiem tylko tyle: PRZEPYSZNE!!
  • jodie, 2010-04-25 16:25:54
    jodie
    2
    U koleżanki pierwszy raz spróbowałam danie z Twojego przepisu, dziś sama postanowiłam zrobić i wyszło super. Rodzinka zachwycona. Dałam tylko jedną puszkę fasoli i całą paprykę. Przepis rewelacja. Daję 5 gwiazdek
  • Agamtb, 2010-04-29 12:30:57
    Agamtb
    1
    Pychota!!! Zamiast 2, dodałam 1 puszkę fasoli i 2 (a nie pół) papryki - zieloną i czerwoną. Z ryżem bardzo pasuje Cała rodzina zajadała się ze smakiem.
  • CzerwoneUsta, 2010-04-29 17:34:16
    CzerwoneUsta
    Zawsze chciałam spróbować więc chyba się skuszę i na niedzielę zrobię coś takiego ;] zobaczymy jak wyjdzie ;D
    Komentarz
  • tekla_x, 2010-05-03 16:03:50
    tekla_x
    2
    Super przepis, jestem świeżo po ugotowaniu i skonsumowaniu. Zmodyfikowałam trochę - dodałam po jednej puszce fasoli i pomidorów, całą paprykę i bulionetkę wołową. Ładnie się prezentowało na talerzu, pachniało, a co najważniejsze pychota jak najbardziej polecam.
  • brzydula_81, 2010-06-14 16:01:02
    brzydula_81
    0
    Przepis klasyk. Uwielbiam go za smak, zapach, prostote i szybkosc wykonanania. Pieknie wyglada i zawsze sprawdza sie gdy odwiedzaja mnie znajomi Osobiscie dodaje czerwona fasolke w sosie chilli, co jeszcze wzbogaca smak uzyskany dzieki przyprawie.
    ulubiony
  • nieprzytomna, 2010-06-21 22:07:46
    nieprzytomna
    1
    Zrobiłam ostatnio dla rodzinki Użyłam mięsa wieprzowego, innych modyfikacji nie wprowadzałam, a podałam z ryżem basmati
    Wszystkim bardzo smakowało(mi również, dlatego *****), jednak siostra i tata stwierdzili, że mogłoby być jeszcze bardziej ostre
  • selene211, 2010-07-18 14:51:06
    selene211
    0
    bardzo łatwe , szybkie i pyszne .
    Wyszło mi troche suche , ale dodawałm świezych pomidorów bo w puszcze nie miałam
  • iceflower, 2010-07-20 10:27:38
    iceflower
    0
    Świetny przepis - zrobiłam wczoraj na obiado-kolację, to było moje pierwsze chili con carne. Wyszło pyszne, robiło się bardzo prosto i szybko, z ryżem rzeczywiście bomba. Dodałam po jednej puszcze fasolki i pomidorów, za to całą paprykę, i powiem tak - będziemy to chyba jeszcze z TŻem jeść przez 3 dni (planuję zawinąć do tortilli ze świeżą sałatą i pomidorkiem i z sosem czosnkowym, żeby codziennie nie jeść tego samego ) - więc chyba trochę mało porcji jest tu wpisane w opisie przepisu. W każdym razie super - prosto, tanio i pożywnie.
  • kiika, 2010-07-28 10:45:53
    kiika
    3
    Robiłam pierwszy raz w czasie gdy szykowałam się na imprezę. Właściwie wszystko robi się samo Danie dusiło się na patelni a ja robiłam się na bóstwo Wszystkim bardzo smakowało. Dzisiaj zrobię ponownie, bo przez cały tydzień słyszałam pytania kiedy znowu przyrządzę chili . Kiedyś spróbuję wersję z tortillą, myślę, że będzie równie pyszne.
  • magdaka13, 2010-08-28 22:33:40
    magdaka13
    1
    Przepis prosty, niedrogi i szybki! Goraco polecam!
  • venealin, 2010-09-17 14:23:17
    venealin
    0
    Rewelacja
    Dopiero zaczynam swoją przygodę z gotowaniem. To jest pierwszy przepis (nie licząc tych sprawdzonych od mamy ) który wykonałam dla mojego TŻ'ta
    Proporcje (po kilku kolejnych razach ) delikatnie zmieniłam (zmieniliśmy ) - fasolka i pomidory po 1 puszce, za to nawet 3 papryki.
    Potrawa nabiera "zacięcia leczowatego" ale my akurat tak lubimy.
    Niezależnie od tego, BARDZO nam posmakowało, już od pierwszego wykonania.
    Proste, dobrze opisane i PYSZNE Jeśli ktoś się waha, to niech przestanie i spróbuje POLECAM.
  • zuzzi, 2010-09-27 14:46:28
    zuzzi
    Jakiś czas temu zrobiłam Chili według tego przepisu i wysżło baaaardzo dobre. Wprawdzie jest w smaku nieco podobne do leczo mojego TŻ, ale akurat mój chłop przyznał się, że jego leczo, za którym tak przepadam, jest robione właśnie na nieco zmodyfikowanym przepisie Chili. Tak więc potrawę jak najbardziej polecam! Znika szybko i jest sycąca.
    Komentarz
  • zuzzi, 2010-09-27 14:47:12
    zuzzi
    0
    A ocena 5 Zapomniałam wyżej ocenić.
  • ikonka86, 2011-12-08 15:57:25
    ikonka86
    1
    wypróbowane - PYCHA!! cała rodzinka się zachwyca dzięki!
  • moncia25, 2012-02-08 13:11:23
    moncia25
    2
    wyszło genialnie
  • carolyna86, 2012-02-23 19:26:51
    carolyna86
    -1
    przepis extra! Wypróbowałam i na pewno zrobię ponownie. Nieco zmodyfikowałam przepis, dodając 1szkl.rosołu z kostki oraz jak już dziewczyny wcześniej pisały, po 1 puszce pomidorów i fasoli. Podałam z ryżem. Wszyscy domownicy jednogłośnie stwierdzili, że danie "palce lizać".
  • Jackie_S, 2012-12-14 14:24:38
    Jackie_S
    1
    Pyszne! Zawsze chciałam spróbować potrawy,którą spożywały Simsy Danie na stałe zagościło u mnie w domu.
    Jednak zamiast dwóch,daję jedną puszkę fasoli.
  • fca, 2013-01-26 14:23:45
    fca
    0
    Zrobiłam wg przepisu (jedynie bez kukurydzy której nie lubi mój chłopak) i jak dla mnie super. Zdecydowanie proporcje są odpowiednie i nie trzeba zmniejszać ilości warzyw. Jak już wcześniej wiele osób powtarzało musi być ostro con łyżeczka chilli i więcej czosnku
  • laskowa007, 2013-06-23 22:15:13
    laskowa007
    0
    WoW Wygląda cudownie, muszę spróbować koniecznie !
  • aniaa22, 2013-07-19 12:45:31
    aniaa22
    0
    moje ukochane danie dotad nie dodawalam wcale papryki wiec musze sprobowac. ja daje zwykle 2 puszki pomidorow jedna fasoli i pol kukurydzy. podaje z tortillami zapieczonymi na patelni z serem w srodku. pycha!!!
  • pajla21, 2013-12-18 22:54:15
    pajla21
    0
    Po odjęciu kilku składników których nie lubię i zwiększeniu porcji innych wyszło pyszne danie które zrobię jeszcze nie raz...
  • autumn91, 2014-09-09 21:33:31
    autumn91
    0
    Do tej potrawy obowiązkowo jeszcze kmin rzymski. Pozdrawiam
  • catarynca, 2015-05-08 12:38:34
    catarynca
    0
    nawet za bardzo "popieprzone" było przepyszne!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem