Bataty zapiekane z pieczarkami i serem żółtym

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, jarskie i wegetariańskie , dodano: 2016-11-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bataty zapiekane z pieczarkami i serem żółtym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bataty zapiekane z pieczarkami i serem żółtym

Składniki:

  • bataty [6 szt.]
  • olej do wysmarowania blachy
  • masło [1 łyżka]
  • sera żółtego Gouda MSM Mońki [200 g]
  • pieczarek [200 g]
  • sól, pieprz do smaku (najlepiej grubo mielony)
  • listki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Bataty dokładnie umyć i nie obierać. Podgotować w osolonej wodzie 15 min, przekroić na pół, wydrążyć częściowo środki aby zrobić miejsce na farsz. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle na wolnym ogniu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałym miąższem ziemniaków. Farsz ułożyć w wydrążonych batatach. Z wierzchu posypać grubą warstwą startego sera. Na wysmarowaną olejem blachę ułożyć bataty, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez ok. 15 min. Podawać udekorowane listkiem pietruszki.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: roladki z szynki

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką