Wytrawne gofry z serem żółtym, cukinią i ziołami

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2016-11-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie!  Wytrawne gofry z serem żółtym, cukinią i ziołami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie!  Wytrawne gofry z serem żółtym, cukinią i ziołami

Składniki:

  • mąki pszennej [1 szklanka]
  • mleka [2 szklanki]
  • jajka [2 szt.]
  • proszku do pieczenia [1 łyżeczka]
  • oleju [0.25 szklanki]
  • soli [0.25 łyżeczki]
  • młoda cukinia [1 szt.]
  • ulubione zioła
  • świeży koper
  • ser gouda [150 g]

Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Mąkę, żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia oraz sól połączyć i miksować do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć odpowiednią gęstość (taką jak w przypadku ciasta na naleśniki). W osobnej misce ubić białka na sztywno i dodać do ciasta. Całość wymieszać, dodać starty żółty ser, wcześniej przygotowaną cukinię oraz zioła. Tak przygotowaną masę wlewać partiami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć aż do zrumienienia. Przed podaniem posypać pozostałym startym serem i udekorować listkami świeżego kopru.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: frytki z bakłażana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem