Piersi w porach

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2009-12-24
  • Piersi w porach

Składniki:

Przygotowanie:

Piersi kroimy w średniej wielkości kawałki,przyprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Na tym układamy ciasno lekko posolony, pokrojony w grube plastry por.
Na porach układamy ciasno kawałki kurczaka.
Na kurczaku układamy pokrojone w plasterki posolone i popieprzone pieczarki.
Z wierzchu smarujemy całość dokładnie majonezem i wstawiamy do piekarnika na 50-60 minut w 180 stopni . Jakieś 10 minut przed końcem pieczenia sypiemy serem. Gdy się zrumieni jest gotowe.

    Śr. ocena: 4.60 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • zlosliwiec, 2009-12-25 08:57:34
    zlosliwiec
    2
    Fajny przepis, szczególnie dla osób lubiących ostry aromat pora.

    Sugestia: podsmażenie pora na oliwie lub maśle z dodatkiem przypraw (np.: sproszkowanego cynamonu, odrobinki tylko) spowoduje, że smak i aromat pora nie będzie już tak dominujący.
  • zuzaneczka, 2009-12-30 22:47:37
    zuzaneczka
    2
    uwielbiam ale w wersji bez pieczarek (pieczarkowo porowej jeszcze nie próbowałam), nie stosuję też przypraw poza solą i pieprzem, istotne jest także jaki zastosujemy majonez - bardzo wpływa na smak
  • Wenila, 2010-01-12 12:26:05
    Wenila
    1
    Nazwa potrawy zwala z nóg

    Sam przepis zapowiada się interesujące, szkoda, że nie ma zdjęcia bo ciekawi mnie pewien szczegół...

    .czy majonez nie powinno dodawać się pod koniec pieczenia???
    mam jakieś takie dziwne wrażenie że sie w pewien sposób przypali bądź wyschnie.
    Nigdy nie próbowalam w ten sposób stąd moje zaciekawienie co sie stanie z majonezem pod wpływem temperatury?
  • vesenka, 2010-01-12 18:38:29
    vesenka
    majonez nie wysycha i nie przypala się Pod wpływem temperatury trochę się rozpuści. Dzięki temu mięsko jest soczyste, por miękki, a całość ma fantastyczny smak. Polecam spróbować, bo to prosty i szybki przepis
    Aha, najbardziej lubię z majonezem Winiar lub Pegaza.
    Komentarz
  • gaga87, 2010-01-15 11:48:57
    gaga87
    chętnie wypróbuję, bo zapowiada się obiecująco

    jednak nurtuje mnie jedna rzecz - jaki smak będzie miał ten por? Jestem zwolenniczką pora, ale w wersji ostrej, świeżego, natomiast takiego z zupy nie trawię. Będzie czuć w tej potrawie ostrość?
    Komentarz
  • miskowa, 2010-01-20 10:14:17
    miskowa
    słyszałam już o tym zachwalanym przepisie, wypróbowałam nawet, ale nie wiem dlaczego strasznie dużo wody mi na dnie naczynia pływało po pieczeniu. Może za dużo majonezu dodałam. Nie wiem. Następnym razem chyba najpierw podduszę por i lepiej to wszystko przyprawię
    Komentarz
  • vesenka, 2010-01-21 19:37:14
    vesenka
    gaga, por robi się miękki, ale zachowuje taką "cebulkową"ostrość .

    miskowa, pływa Ci woda czy tłuszczyk z majonezu? Bo powinien tłuszczyk, który fantastycznie komponuje się z ziemniakami, do polania których go wykorzystuję Jako,że w potrawie są pieczarki, to dużo pieprzu to podstawa.
    Komentarz
  • joanna2114, 2010-03-29 13:47:17
    joanna2114
    Ja robię coś podobnego tylko zamiast piersi jakaś rybka i por podsmażony na maśle z vegetą wychodzi słodko- słony smaczek
    Komentarz
  • czarnazuzia1, 2010-03-30 13:38:16
    czarnazuzia1
    0
    proste i szybkie danie
  • gryx82, 2010-03-30 19:12:22
    gryx82
    1
    Kolejny przepis Vesenki stworzony wprost dla mnie! Uwielbiam to połączenie, poza tym danie nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe