Król wigilijnego stołu na słodko

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2016-12-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Król wigilijnego stołu na słodko
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Król wigilijnego stołu na słodko

Składniki:

  • 800 - 1000 g karpia, wypatroszonego, oczyszczonego, pokrojonego w dzwonki o grubości 3 cm
  • 1¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia ryby
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia ryby
  • 900 g wody
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 150 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1½ łyżeczki cukru

Przygotowanie:

1 Dzwonki karpia ułóż w misce, przypraw solą i pieprzem, następnie odstaw do lodówki na 1 godz. Po tym czasie karpia przełóż na wkład Varomy i dolną część przystawki Varoma, odstaw.
2 Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela
angielskiego, sól i pieprz. Włóż koszyczek i umieść w nim marchewkę,
pietruszkę i cebulę, nałóż przystawkę Varoma, gotuj na parze (20 min/Varoma/obr. 1).
3 Odstaw przystawkę Varoma, wyjmij koszyczek przy pomocy kopystki,
odstaw. Opróżnij naczynie miksujące zachowując wywar, odstaw.
4 Z wywaru ostrożnie wyjmij liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
5 Do naczynia miksującego włóż ugotowane wcześniej warzywa, rozdrobnij
(15 s/obr. 8). Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia
miksującego. Ponownie zmiksuj (15 s/obr. 10).
6 Dodaj przygotowany wcześniej wywar, żelatynę, sok z cytryny i cukier,
podgrzej w naczyniu miksującym (1 min/98°C/obr. 5).
7 Dzwonki karpia umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej powstałym
wywarem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, następnie odstaw do
lodówki na 5-6 godz, do momentu, aż galareta stężeje.
8 Podawaj na zimno.


JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

Jeśli jednak nie mamy urządzenia Thermomix®, karpia na słodko w galarecie możesz przygotować, wprowadzając drobne modyfikację w przepisie. Dzwonki karpia przypraw jak w przepisie powyżej. W dolnej części wybranego naczynia do gotowania na parze wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz, na górnej części naczynia wyłóż zamarynowane dzwonki karpia i paruj ok. 20 minut. W osobnym garnku ugotuj marchewkę, pietruszkę i cebulę. Kiedy karp będzie gotowy, z pozostałego w dolnej części urządzenia do parowania wywaru usuń liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zblenduj ugotowane wcześniej warzywa i przenieś do garnka. Dodaj wywar, żelatynę sok z cytryny i cukier, podgrzewaj ok. 5 minut. Dzwonki karpia umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej powstałym wywarem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, odstaw do lodówki aż galaretka stężeje.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: śledzie ze śliwką w śmietanie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem