Piernik

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piernik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piernik

Składniki:

  • mąka [2 szklanki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • sól [0.25 łyżeczki]
  • przyprawa do pierników [2.5 łyżeczki]
  • olej [0.5 szklanki]
  • cukier [0.75 szklanki]
  • miód [0.5 szklanki]
  • jajka [2 szt.]
  • aromat waniliowy do ciast [0.5 łyżeczki] (lub trochę startej wanilii)
  • kawa [0.5 szklanki] (zaparzonej mocnej, lub mocnej herbaty)
  • sok pomarańczowy [0.25 szklanki] (świeżego)
  • wódka czysta [0.15 szklanki] (można zastąpić kawą lub sokiem)
  • migdały [0.25 szklanki] (w płatkach, opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza. Keksówkę posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy oraz alkohol.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Utworzy się dość rzadka masa.

Przygotowaną formę wypełniamy do połowy ciastem, po czym posypujemy migdałami.Pieczemy 40-45 minut Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy.
Ja trzymałam godzinę,bo wydawał mi się niedopieczony i wyjęłam dopiero jak wbita wykałaczka po wyjęciu była sucha.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto na 15 minut do przestygnięcia, a następnie wyciągamy je z blaszki .

    Śr. ocena: 4.95 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babka-zebra na Boże Narodzenie

Komentarze

  • Luba, 2009-12-26 19:14:56
    Luba
    Jeszcze go nie robiłam, aż się wierzyć nie chce ale wiem, ze pyszny
    Komentarz
  • bluegirl, 2010-02-12 19:59:40
    bluegirl
    2
    Mój pierwszy piernik był właśnie z Twojego przepisu.
    Robię go teraz dość często, tak mi posmakował, raz czy dwa nawet z podwójnej ilości składników na dużej blaszce.
    Zawsze wychodzi rewelacyjny. Również piekę go godzinę.
    Przepis łatwy, szybko się miesza składniki.
    Uwielbiam takie szybkie przepisy na ciasta z olejem.
    Czasem zamiast soku pomarańczowego (bo ten nieczęsto jest u mnie w domu) dodaję syrop wiśniowy np. Paola i wychodzi równie dobry.
  • tymena, 2010-03-30 08:09:07
    tymena
    1
    Słynny piernik Vesenkowy

    Prosty przepis, szybko się robi. U mnie w domu zastąpił uwielbiany przez wszystkich piernik kętrzyński.
  • BigMama, 2010-03-30 13:56:19
    BigMama
    3
    Ten piernik, to mistrzostwo świata
    Robiłam go z Vesenkowego przepisu jeszcze w czasach, gdu Smacznego Wizażu nie było na świecie .
    Czasem zamiast migdałów daję orzechy włoskie, a zamiast wódki nalewkę.
    Plusy za smak oraz prostotę wykonania i niezawodność.
    Jedyny jego minus to to, ze strasznie szybko znika, ale z tego powodu nie będę odejmować gwiazdek

    Wykonanie jest tak proste, że teraz robi go moja córcia lat 3,5 Oczywiście pod nadzorem.
  • gryx82, 2010-03-31 00:44:36
    gryx82
    1
    Piernik to jest to, co lubię (i nie tylko w okresie BN) Przepis Vesenki jest prosty, niedrogi i niezawodny - mogę polecić go z czystym sumieniem nawet tym, którzy początkują w tej dziedzinie
  • skarbiatko, 2010-03-31 09:09:39
    skarbiatko
    1
    Czyli mnie,to chyba 4 czy 5 przepis Vesenki jaki robiłam i nic nie zepsułam.Także faktycznie wychodzi nawet tym co nie potrafią.I pyszny jest.
  • czarnazuzia1, 2010-03-31 22:51:48
    czarnazuzia1
    1
    slawny piernik Vesenki ,robilam juz wczesniej korzystajac z przepisu z bloga
  • kirsza, 2010-08-14 23:40:39
    kirsza
    i się udał mimo że pierwszy raz robiłam w piekarniku gazowym zobaczymy jak będzie smakował innym

    z tym, że ja robię z polewa czekoladowa
    Komentarz
  • paolla, 2010-12-25 23:36:28
    paolla
    1
    Uwielbiam przepisy na proste, a zarazem pyszne ciasta, które same się robią. Piernik Vesenki należy właśnie do tej grupy ciast - suche składniki mieszamy z mokrymi w jednej misce przy pomocy łyżki, nie brudząc nawet miksera pięknie pachnie, smakuje niepowtarzalnie, znika błyskawicznie. Polecam!
  • kasiakg, 2011-12-18 14:29:17
    kasiakg
    1
    Zrobiłam i polecam wszystkim! Bardzo proste w wykonaniu a jakie smaczne
  • oczeretka, 2012-01-27 14:17:38
    oczeretka
    1
    Potwierdzam, jest fantastyczny!
  • Snowwhiteproncess, 2012-05-04 20:48:47
    Snowwhiteproncess
    0
    Troszkę pozmieniałam, bo soku nie dodałam wcale, jedynie kawę, bardzo mocną. Wódki też troszkę za dużo mi się wlało A i zamiast przyprawy do piernika dałam jedynie imbir. Wyszło pyszne! Soczyste, puszyste, miękkie i mocno aromatyczne. A przygotowanie takie łatwe i szybkie Polecam!
  • rita 1, 2012-05-08 11:14:52
    rita 1
    Właśnie wstawiłam piernik do piekarnika Ciekawa jestem jaki wyjdzie.
    Komentarz
  • rita 1, 2012-05-08 14:48:43
    rita 1
    1
    5* bo przepis jest dokładny i bardzo łatwy, a piernik pyszny Dzięki vesenko za ten przepis, z pewnością zagości u mnie na stałe.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)