Sernik z rosą

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik z rosą

Składniki:

Przygotowanie:

CIASTO:
Na stolnicy przesiej make z proszkiem do pieczenia i cukrem, wrzuc posiekane na kawalki schlodzone maslo i smalec, zrob dolek w kopcu z maki i wlej jajko i zoltka - zagniec szybko ciasto zanim maslo sie ociepli, bo wtedy bedzie sie kleic do rak.

Wyloz forme papierem do pieczenia (forma okragla 28 cm, forma prostokatna 30x40 cm). Na spod formy wyloz ciasto ugniatajac je palcami (nie walkuj go). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C i piecz ok. kwadransa az ciasto sie lekko zrumieni z wierzchu.

MASA SEROWA:
Ser zmiel na gladko (jesli uzyjesz sernikowy w kubelku, to oczywiscie nie musisz, wazne by byl to gesty, dobrze odcisniety twarog, a nie mamalyga a'la serek homogenizowany).
Wybierz duza miske z wysokimi brzegami (zeby nie zachlapac mlekiem calej kuchni).
Jajka z zoltkami utrzyj razem z cukrem, potem dodaj miekkie maslo, a nastepnie na przemian ser i mleko, na koncu wsyp budynie z proszkiem do pieczenia. Jezeli chcesz mozesz dodac w tym momencie lyzeczke ekstraktu waniliowego (ekstraktu, nie aromatu do ciast!). Masa bedzie bardzo rzadka - tak ma byc, czesc plynu odparuje w pieczeniu, a reszta wyjdzie na wierzch jako "rosa" :)
Wylej mase serowa na podpieczone ciasto i piecz razem w temp. 200-220*C ok. poltorej godziny (brzegi sernika maja sie zrumienic, moga nawet lekko zbrazowiec).

BEZA:
Gdy sernik w piekarniku zacznie sie rumienic na brzegach ubij bialka, ktore ci zostaly z ciasta i masy serowej razem ze szczypta soli. Gdy powstanie piana dodawaj stopniowo cukier i ubijaj dalej az masa stanie sie gesta, sztywna i blyszczaca.
Wyjmij ciasto z piekarnika gdy brzegi beda dosc zrumienione (sernik bedzie sie troche trzasl, spokojnie, tak ma byc, po prostu nim nie rzucaj zbyt gwaltownie;) ) i na taki goracy wyloz mase bialkowa (staraj sie ja rowno rozsmarowac, bo zachowa dokladnie taki sam ksztalt po upieczeniu).
Wsadz z powrotem do piekarnika i piecz w temp. 200*C ok. kwadrans az powstanie jasno bezowa beza. Wyjmij ciasto od razu z piekarnika i odstaw do wystygniecia.

WAZNE!
Nie wyjmuj sernika z formy zanim calkowicie nie ostygnie i nie stezeje - musi postac kilka godzin, a najlepiej do nastepnego dnia (jesli planujesz go na impreze wykonaj go dzien wczesniej). Sernik przez caly czas bedzie oddawal wilgoc, ktora bedzie sie przebijac przez beze i tworzyc na jej powierzchni zlota slodka rose:) Im dluzej sernik postoi tym wiecej perelek bedzie.

Smacznego:)

P.S.
Przepis wydaje aie czasochlonny i skomplikowany ale wcale tak nie jest, byl to drugi rodzaj sernika, na ktory sie porwalam iles tam lat temu i wyszedl bezblednie - zawsze wychodzi:)
Niech cie nie przerazi rzadka konsystencja masy serowej - tak ma byc, wszystko odparuje, sernik stezeje, a na wierzchu pojawi sie slodka rosa:) Tak samo nie przejmuj sie trzesacym sernikiem wyjmujac go z piekarnika - tak ma byc, wtedy jest jeszcze puchato-galaretowaty ale po ostygnieciu stezeje ladnie i wcale przy tym nie osiadzie, bedzie tak samo wysoki jak zaraz po upieczeniu.

P.S.2
Koniecznie uzyj papieru do pieczenia zamiast smarowac forme tluszczem - ulatwi ci to pozniejsze wyciagniecie go z formy, poza tym surowa masa serowa jest bardzo rzadka i gdyby uzyto formy z obrecza masa moglaby sie wylac przez szczeliny.
Sernik wychodzi dosc slodki, wiec nie dodawaj do masy serowej na przyklad dodatkowego cukru waniliowego, lepiej dodaj ekstraktu waniliowego (nie aromatu, odradzam kazdemu to paskudztwo).
Nie dodawaj rowniez bakalii, surowa masa serowa jest bardzo rzadka i bakalie by osiadly na dnie. Jesli zalezy ci na owocowym akcencie mozesz ulozyc wybrane owoce (np. polowki brzoskwin) bezposrednio na podpieczonym ciescie i dopiero na nie wylej mase serowa.
Budynie uzyj smietankowe badz waniliowe (2 male opakowania, takie na pol litra).

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Hexxana, 2009-12-24 20:58:32
    Hexxana
    Apetycznie sie przedstawia Zdjecia sa na tyle kuszace,ze chyba po swietach zmobilizuje sie do wykonania niewykonalnego-czyli ja i pieczenie
    Komentarz
  • gabka9, 2009-12-25 20:54:29
    gabka9
    Fantastyczny i bardzo dokładny przepis
    Komentarz
  • frezja18, 2009-12-28 17:06:39
    frezja18
    1
    Robiłam , bardzo dobry , najważniejsze że ser wychodzi wilgotny i puszysty
  • kropka75, 2009-12-28 19:53:52
    kropka75
    Trochę odstrasza mnie lista składników i długość przepisu, ale zdjęcia wyglądają tak kusząco, że na pewno zrobię.

    Jadłam już tak wyglądający sernik, ciekawe czy smak będzie ten sam... Jeśli tak to pycha.
    Komentarz
  • delightful_girl, 2009-12-30 17:18:32
    delightful_girl
    1
    Uwielbiam ten serniczek, jest pyszny! Fajny dokładny przepis.
  • Pomidora, 2010-01-02 19:19:58
    Pomidora
    Przepis bardzo długi, ale za to dokładny A sernik to jest to, co Pomidory lubią najbardziej - na pewno go zrobię!
    Komentarz
  • hihi, 2010-01-06 11:40:58
    hihi
    Od samego oglądania zdjęcia i czytania przepisu burczy mi w brzuchu. Wygląda rewelacyjnie i rewelacyjnie się zapowiada, ale boje sie porwać na takie cudo, bo nigdy mi jeszcze sernik nie wyszedł
    Komentarz
  • ewelline, 2010-01-08 00:32:14
    ewelline
    ładny serniczek i taki puszysty!!!
    Komentarz
  • kasiasiar, 2010-01-09 12:09:23
    kasiasiar
    2
    Wygląda smakowicie! Znam sernik z rosą, moja mama go piecze. Jednak przepis jest troszke inny bo do masy serowej dodaje sie szklankę oleju i to własnie on wychodząc podczas pieczenia na wierzch ciasta , wygląda jak rosa. Przepis podrzucę mamie bo to ona jest mistrzynią pieczenia serników(mi nie wychodzą)
  • gaga87, 2010-01-15 11:39:07
    gaga87
    0
    bardzo dobry przepis, znam i lubię jednak zdecydowanie lepiej smakuje z podprażonymi wiórkami kokosu na wierzchu (bez obaw, rosa też wówczas jest )
  • malinka118, 2010-01-16 13:13:45
    malinka118
    Bardzo dobry, ale pracochłonny. Jak urodzę to wypróbuję.
    Komentarz
  • ankaa86, 2010-01-29 17:17:02
    ankaa86
    1
    Moja mama robi taki sam i wszyscy się nim zajadają
  • emitka86, 2010-01-30 10:34:27
    emitka86
    Przepis faktycznie wydaje się trochę dlugi, przez co obawiałam się, że sernik będzie pracochłonny. Nie przepadam za tradycyjnymi sernikami z rodzynkami, dlatego wypróbowałam ten (wcześniej go jadałam, ale jakoś nigdy nie miałam okazji, aby zdobyć przepis).
    Jestem początkującą kuchaką, a ciasta moją specjalością nie są,ale o dziwo wyszło i wszyskim smakowało
    Tak się zastanawiam, czy nie możnaby było dodać brzoskwiń, nie są za ciężkie?
    Komentarz
  • vril, 2010-01-30 11:55:52
    vril
    Dziekuje za wszystkie komentarze Wykonanie tego sernika jest naprawde proste - przepis jest dlugi, bo staralam sie wszystko dokladnie opisac zeby nie bylo watpliwosci, co nie znaczy, ze jest pracochlonny
    Emitka86, tak jak napisalam na koncu przepisu - jasne, ze mozesz dodac brzoskwinie, czy inne owoce - uloz je na ciescie i zalej masa serowa.
    Komentarz
  • dagwoj, 2010-01-30 14:02:17
    dagwoj
    Plus za chęci do robienia czegoś takiego - ja odpadam, zbyt pracochłonny. Za to teściowa robi ten sernik przy każdej okazji, jest cudowny w smaku!
    Komentarz
  • Martilla, 2010-02-14 21:35:25
    Martilla
    2
    Mega plus za dokładny opis. Moja mama od dawna szukała dokładnego przepisu na ten sernik.
  • karolinusienka, 2010-02-25 09:46:03
    karolinusienka
    dziekuje za przepisik dawno szukalam tak dokladnego przepisu dziekuje
    Komentarz
  • dodaja, 2010-04-02 22:12:31
    dodaja
    1
    Moja mama robi identyczny Jedyna różnica to taka, że do białek dodaje łyżke octu i wtedy rosa pojawia się bardzo szybko i nie schodzi. 5 gwiazdek za bardzo dokładny i staranny opis
  • soffera, 2010-04-16 20:08:21
    soffera
    0
    Sernik jest boski
    Lista skladnikow przeraza ale tak naprawde wykonanie i przygotowanie nie wymaga wiele wysilkow i czasu.
    Polecam w mojej rodzienie to jest sernik nr 1.
    Jemy go samego jak i z lodami i konfiturami np malinowa.
  • SabinaD, 2010-12-19 15:50:10
    SabinaD
    Wyglada pysznie i zamierzam go zrobic mam tylko pytanie odnosnie proszku do p w masie serowej , jaka ilosc proszku ?
    Komentarz
  • vril, 2010-12-19 16:02:15
    vril
    Uups, rzeczywiscie nie napisalam Pol lyzeczki proszku do pieczenia.
    Komentarz
  • SabinaD, 2010-12-20 18:13:30
    SabinaD
    dzieki za opdowiedz
    Komentarz
  • SabinaD, 2010-12-25 14:29:10
    SabinaD
    1
    Zrobilam)) wyszedl pyszny ale moim zdaniem 200*C to za duzo bo mi za bardzo sie spiekl w tej temp, a ciasto wyszlo mi znacznie wyzsze niz na zdjeciu, wolalbym ciensze i beza mi opadla niewiem dlaczego... jednak przepis polecam to sie sprawdza:
  • vril, 2010-12-25 17:31:47
    vril
    Ciesze sie Dlugosc pieczenia i temperature zawsze podaje orientacyjnie, wszystko zalezy od maszyny, trzeba obserwowac Jesli wolisz nizsze ciasto nastepnym razem uzyj wiekszej formy A beza zawsze lekko opada, nie przejmuj sie.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe