Pierogi z kasza, boczkiem i grzybami

autor: , kategoria: pierogi, kuchnia polska , dodano: 2009-12-24
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierogi z kasza, boczkiem i grzybami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierogi z kasza, boczkiem i grzybami
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierogi z kasza, boczkiem i grzybami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierogi z kasza, boczkiem i grzybami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z kasza, boczkiem i grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z kasza, boczkiem i grzybami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z kasza, boczkiem i grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z kasza, boczkiem i grzybami

Składniki:

Przygotowanie:

FARSZ:
Najlepiej przygotowac wczesniej.
Grzyby oplucz, zalej zimna woda i odstaw na godzine, potem ugotuj w tej samej wodzie. Kasze (najlepiej w torebkach) ugotuj razem w wodzie bez soli, po ugotowaniu wymieszaj razem w misce.
Duza cebule pokroj w kostke, tak samo boczek (jesli ma skore odetnij ja!). Na patelni podsmaz boczek, wrzuc go do kaszy, a na tej samej patelni z resztka tluszczu po boczku podsmaz na rumiano cebule i tez dodaj do kaszy.
Ugotowane grzyby pokroj na drobne kawalki i dodaj do reszty, mozesz rowniez wlac kilka lyzek wywaru grzybowego (kasza go wchlonie). Wymieszaj farsz, sprobuj zanim zaczniesz dosalac, bo boczek wedzony juz sam w sobie jest slony, dodaj zmielony grubo pieprz. Jesli lubisz mozesz dodac rowniez lyzke przyprawy Maggi (uwazaj, ona tez jest slona). Na koncu dodaj rozbeltane surowe jajko i wymieszaj.

CIASTO:
Na stolnicy przesiej make, w kopczyku zrob dolek, wlej jajko i oliwe i stopniowo dodajac ciepla wode zagniec ciasto. Powinno byc elastyczne i dac sie latwo lepic.


PIEROGI:
Ciasto podziel na pol (czesc schowaj pod miska zeby ciasto nie wyschlo), rozwalkuj, wykrawaj kola i na kazde naloz po lyzce farszu, zlepiaj w polksiezyce (albo w dowolne pokraki;) ). Zlepione pierogi przykrywaj sciereczka zeby nie podeschly zanim nie skonczysz z wszystkimi.
Zagotuj wode w duzym garnku z 1-1,5 lyzki soli (sprobuj pierwsza partie pierogow i bedziesz wiedziec czy ciasto jest dosc slone). Wrzucaj pierogi na gotujaca sie wode, gdy wyplyna zmniejsz ogien o polowe i gotuj 3-4 minuty (raz lub dwa przemieszaj delikatnei pierogi od dna zeby sie nie posklejaly). Po ugotowaniu wyjmij wszystkie lyzka cedzakowa na durszlak i przelej je zimna woda, a na wrzatek wrzuc kolejna partie.
Przekladaj gotowe pierogi do duzego naczynia i kazda warstwe polewaj roztopionym maslem (potrzasnij naczyniem zeby omascily sie wszystkie pierogi, wtedy sie nie zlepia).

Smacznego:)

P.S.
Ja lubie pierogi z taka omasta - roztopione w garnuszku maslo z niewielka iloscia Maggi oraz podsmazanej cebulki (przyprawa), takim "sosem" polewam gorace pierogi - pycha:)
Aha, z podanych proporcji powinno wyjsc ok. 50-60 pierogow srednio-duzych:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • zlosliwiec, 2009-12-25 09:00:20
    zlosliwiec
    5
    Bardzo fajny przepis, super opisany i jeszcze lepiej obfotkowany Jestem pod wrażeniem i bardzo proszę o więcej takich przepisów.

    Pierogowy pogromca ;-)
    Tomek
  • kathy8998, 2009-12-25 18:42:46
    kathy8998
    Bardzo fajny przepis. Ja wykorzystałam te nadzienie, by zrobić kulebiak, bo nie lubię lepić pierogów. Ale pewnie pierogi są równie smaczne
    Komentarz
  • Smutna_Myszka, 2010-01-27 19:04:10
    Smutna_Myszka
    1
    Super przepis Wszystko świetnie wyjaśnione Dodaje do listy Ulubionych i jak tylko będe miała chwilkę to spróbuje sklecić te pierożki, i dam znać jak smakowały
  • karolcia198506, 2010-01-27 19:14:25
    karolcia198506
    2
    Bardzo fajny przepis wszystko dokładnie opisane. Zdjęcia zachęcają do wypróbowania Uwielbiam pierożki te na pewno są pyszne i jak będę miec czas to na pewno je ulepię. I koniecznie ze skwarkami
  • kalina121, 2010-01-27 22:22:43
    kalina121
    2
    O matko!!!Pierogi z mojego dzieciństwa.Moja babcia mi takie robiła.Trzeba koniecznie zrobić,narobiłaś mi smaku.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem