Barszcz wiejski

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2009-10-29
  • Barszcz wiejski

Składniki:

Przygotowanie:

Buraki wyszorować, ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w słupki. Mięso, obraną i umytą włoszczyznę oraz cebulę, czosnek i liść laurowy włożyć do garnka, zalać 8 szklankami wrzącej wody i gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie. Wtedy wywar przecedzić. Oddzielone od kości mięso pokroić w kostkę, a kiełbasę – w półplasterki i wraz ze startymi burakami włożyć do wywaru. Zagotować go. Dodać koncentrat buraczany i przyprawę do zup, zabielić śmietaną wymieszaną z mąką, jeszcze raz zagotować. Doprawić barszcz solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. W razie potrzeby dokwasić sokiem z cytryny. Podawać z ziemniakami z wody, polanymi stopioną słoninką. Do zakwaszenia barszczu można zamiast cytryny użyć soku z ogórków.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • EwcIaKIcIA, 2010-03-09 14:44:37
    EwcIaKIcIA
    Będę musiała spróbować, bo przepis mi sie spodobał...
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-11 16:50:05
    marissima
    tej wersji barszczu z kiełbaską jeszcze nie próbowałam

    czas najwyższy
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem