Kapustová polievka s klobásou , czyli mój ulubiony słowacki kapuśniak

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2009-12-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kapustová polievka s klobásou , czyli mój ulubiony słowacki kapuśniak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kapustová polievka s klobásou , czyli mój ulubiony słowacki kapuśniak

Składniki:

Przygotowanie:

Wlewamy wodę do garnka, dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, wszystkie przyprawy, posiekane grzyby, posiekaną cebulę i pokrojoną w krążki kiełbasę. Zagotowujemy. Zmniejszamy trochę ogień i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Już. Smacznego.
Jak ktoś lubi można gotować z kilkoma pokrojonymi w kostkę ziemniakami, wtedy gotujemy 10 minut dłużej.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Meariel, 2009-12-26 12:37:20
    Meariel
    Ach! Zrobię to od razu po świętach! Wygląda dokładnie tak, jak kapuśniak, którym zajadałam się latami podczas ferii na Słowacji
    Komentarz
  • 28nana, 2010-01-07 09:10:30
    28nana
    2
    ah jo... jakby rzekł to Krtek ;-)

    szybko i nie drogo baaardzo rozgrzewająco i sycąco

    Ja jedynie co to rezygnuję z dodania kminku - ponieważ nie przepadam
  • skarbiatko, 2010-03-31 09:06:54
    skarbiatko
    i już? zero podsmażania cebulki,kiełbasy? wstępnego obgotowywania kapusty? Bardzo mi się ta prostota wykonania podoba.Lubię zupy w 5 minut
    Komentarz
  • shachownica, 2010-03-31 14:46:37
    shachownica
    1
    u mnie dziś jest szaro i leje, zupa w sam raz na taką pogodę. nie znoszę gotowanej cebuli więc wszystko podsmażyłam przed gotowanie i wymieniałam kminek na kumin, pychota
  • czarnazuzia1, 2010-03-31 22:50:20
    czarnazuzia1
    2
    prosty przepis i smaczny ,oczywiscie robilam bez kminku
  • malwowa, 2010-04-19 15:21:58
    malwowa
    1
    ja tam podsmażam cebulę, czosnek, kiełbaskę
    no i nie zawsze kminek
  • vesenka, 2010-04-19 17:41:17
    vesenka
    Też często podsmażam, ale wtedy to zupełnie inna wersja kapuśniaku jest
    Komentarz
  • falka_19, 2010-04-28 14:02:27
    falka_19
    A co jeśli nie dodam kiełbasy? Chodzi mi o wersje vege kapuśniaku bo uwielbiam go, a od pewnego czasu nie jem mięsa.
    Komentarz
  • vesenka, 2010-04-28 14:37:55
    vesenka
    Tradycyjny słowacki kapuśniak jest na kiełbasie. Ona nadaje smak i akurat w tej wersji jest niezbędna
    Jeśli nie jesz mięsa to proponuję inną, też bardzo smaczną wersję:
    2 marchewki
    mała pietruszka
    1 spora cebula
    olej do smażenia
    łyżka mąki
    sól
    pieprz
    kminek (niekoniecznie)
    sos sojowy do smaku
    garść suszonych grzybów
    woda ok. 1,5 litra
    1/2 kg kiszonej kapusty
    szklanka soku z kapusty

    Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynówce. Ugotować warzywa w osolonej wodzie (10-15 minut). Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować oddzielnie. Kapustę pokroić dość drobno. Do garnka z gotującymi się warzywami wrzucić kapustę, sok z kapusty,suszone grzybki, przyprawy i gotować dalej.
    Kiedy kapusta zmięknie, przesmażyć na oleju pokrojoną w półplasterki cebulę z łyżką mąki. Do garnka dorzucić ziemniaki,przesmażoną cebulę , doprawić do smaku sosem sojowym i wszystko razem jeszcze raz zagotować.

    jak zrobię i obfocę to dodam oficjalny przepis
    Komentarz
  • vesenka, 2010-04-28 14:40:43
    vesenka
    zapomniałam o czosnku i papryce Też dodać
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe