Mini tartaletki z kremem bananowo-orzechowym i nutą karmelu

autor: , kategoria: kremy i musy , dodano: 2017-01-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mini tartaletki z kremem bananowo-orzechowym i nutą karmelu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mini tartaletki z kremem bananowo-orzechowym i nutą karmelu

Składniki:

  • 500 g orzeszków ziemnych
  • 4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
  • 10 daktyli (opcjonalnie)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opakowanie mini babeczek do nadzień słodkich (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru. Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze. Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych. Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany. Blendujemy na gładką masę. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier , 2 łyżki wody oraz sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu. Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich dan cake. Każdą tartletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 11

Polecany film:

Kulinarne ciekawostki 03 - orzeszki ziemne

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką