Podhalańska czosnianka z wędzonymi pulpetami i miętą

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2017-01-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Podhalańska czosnianka z wędzonymi pulpetami i miętą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Podhalańska czosnianka z wędzonymi pulpetami i miętą

Składniki:

  • Metka cebulowa firmy Gzella [250 g]
  • Szynka z Kociewskiej Wędzarni firmy Gzella [100 g]
  • bulion warzywny lub rosół [2 l]
  • ziemniaki [300 g]
  • cebula [3 szt.]
  • czosnek [2 główki]
  • smalec lub olej [3 łyżki]
  • sól, pieprz do smaku
  • mięta świeża [1 pęczek]
  • jajko 1 sztuka
  • bułka tarta [1 łyżka]
  • śmietana kwaśna (1 łyżka na każdą porcję zupy)

Przygotowanie:

Do bulionu włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać pokrojoną w kostkę i zeszkloną na smalcu cebulę wraz z czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę, a następnie wszystko dokładnie zmiksować.

Do metki cebulowej dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, jajko i bułkę tartą. Dokładnie wyrobić i uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w gotowej zupie na wolnym ogniu ok. 3-4 minuty. Wyłożyć na talerze, na wierzch położyć łyżkę śmietany i udekorować listkami świeżej mięty.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa rybna

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem