Karmelowa Panna Cotta Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2017-02-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karmelowa Panna Cotta Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karmelowa Panna Cotta Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka

Składniki:

  • Śmietanka 36% „Piątnica 250ml
  • Mleko Wiejskie 3,2% „Piątnica” 250ml
  • żelatyna 3 płaskie łyżeczki
  • cukier 3 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki
  • Śmietanka 36% „Piątnica” 150ml
  • cukier 4 łyżki
  • woda 3 łyżki
  • mleko

Przygotowanie:

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut. Śmietankę i mleko połączyć w garnku, dodać oba cukry i doprowadzić do wrzenia. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Następnie napowietrzyć całość mikserem lub blenderem i przelać do słoiczków. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby Panna cotta stężała. W między czasie przygotować sos karmelowy.
W rondelku zalać cukier wodą i karmelizować na wolnym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodać śmietankę i starannie mieszać, aż oba składniki połączą się w całość. Pod koniec dodawać stopniowo mleko dla uzyskania odpowiedniej gęstości.

Wystudzić i polać sosem karmelowym zimną Panna Cottę.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: minipączki serowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką