Ciasto czekoladowe na budyniach

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2009-12-26
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowe na budyniach
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowe na budyniach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowe na budyniach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowe na budyniach

Składniki:

  • jajka [6 szt.] (osobno białka i żółtka)
  • cukier [1 szklanka]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • margaryna [1 kostka]
  • budyń [6 op.] (czekoladowych)
  • śmietana [4 łyżki] (kwaśna)

Przygotowanie:

Najpierw zmiksować cukier i cukier waniliowy, margarynę, żółtka. Dodać budynie i proszek do pieczenia. Następnie śmietanę i kakao. Na koniec wymieszać z ubitą pianą z białek.
Piec około godziny w 180stopniach.

Ciasto jest cięższe od murzynka a lżejsze nieco od brownie. Uwielbiane przez całą rodzinę, wymagane przy każdej większej okazji.
Zawsze oblane polewą z przygotowaną z margaryny, cukru i kakao.

    Śr. ocena: 4.17 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z makiem

Komentarze

  • Wenila, 2010-01-12 13:19:36
    Wenila
    1
    plus za;

    - łatwość wykonania,
    - walory smakowe,

    kiedys robiłam podobne, ale przekroiłam na pół po czym posmarowałam cienka warstwą powidła.
  • Seona, 2010-01-12 18:52:25
    Seona
    Te budynie mają być w proszku czy je trzeba przyrządzić wg przepisu i dodać ugotowane?
    Komentarz
  • Ashira, 2010-01-12 19:16:13
    Ashira
    budynie mają być w proszku
    Komentarz
  • ewelinka_111, 2010-01-17 16:11:11
    ewelinka_111
    2
    Ciasto bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu. Kiedy piekę na prostokątnej blaszce nie robi się ten niby "zakalec", tworzy się natomiast jak robię w tortownicy. W smaku super czekoladowe, jednak troszkę suche, że tak powiem "zatykające" (co nie powstrzymuje od jedzenia ) stąd odjęte pół gwiazdki. Zaakceptowane przez całą rodzinkę.
  • Kaaarmelka, 2010-01-18 17:42:02
    Kaaarmelka
    -2
    Szczerze to te zdjęcie nie przyciąga do wykonania cista. Wygląda jakby był zakalec. Ja osobiście kocham murzynka i nie wiem czy przypadły by mi do gustu te budynie... Może kiedyś wypróbuje...
  • Isis23, 2010-01-19 16:57:45
    Isis23
    w opisie przygotowania jest napisane, że trzeba dodac kakao.. na liście składników kakao nie widzę... ile tego składnika dodac??
    Komentarz
  • Black_Rose, 2013-05-29 18:27:50
    Black_Rose
    aby nie bylo suche trzeba dodac cale jajka (a nie rozdzielac) i z dwie lyzki kwasnej smietany.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe