Krem jarzynowy przyprawiony curry

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2009-12-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krem jarzynowy przyprawiony curry
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krem jarzynowy przyprawiony curry

Składniki:

  • olej [3 łyżki] (arachidowy lub roślinny)
  • curry [2 łyżki]
  • cynamon [1 szczypta]
  • gałka muszkatołowa [1 szczypta]
  • kurkuma [1 szczypta]
  • imbir [1 szczypta]
  • marchew [3 szt.] (pokrojone w kostkę)
  • cebula [2 szt.] (posiekane)
  • czosnek [2 ząbki] (posiekane)
  • ziemniaki [2 szt.] (pokrojone w kostkę)
  • cukinia [2 szt.] (pokrojone w kostkę)
  • bulion [1 l] (bulion warzywny)
  • fasola czerwona konserwowa [1 szt.] (ok. 200g fasoli czerwonej z puszki, odsączonej)
  • fasola biała [1 szt.] (ok. 315 g białek fasoli z puszki, odsączonej)
  • śmietana [1 szt.] (ok. 200 ml śmietany ale może być i mniej)
  • sól [1 szczypta] (do smaku)
  • natka pietruszki [1 pęczek] (świeża natka pietruszki posiekana do przybrania)

Przygotowanie:

Przygotować sobie bulion warzywny, w międzyczasie wlać olej do dużego garnka z grubym dnem. Dodać curry, cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę i imbir. Gotować przez minutę najlepiej często mieszając, żeby nic się nie przypaliło jeżeli nie mamy jednak garnka z grubym dnem.
Ponieważ curry i kurkuma dają intensywny, ale bardzo przyjemny zapach zalecam zamknąć drzwi od kuchni, w przeciwnym wypadku zapach będzie czuć dosłownie wszędzie. ;)
Dołożyć marchewkę, cebulę, czosnek, ziemniaki i cukinię.
Jeżeli jednak nie mamy cukinii, zupa nie straci bardzo na smaku ( ja generalnie nigdy nie mam cukinii i robię ją bez).

Mieszać dokładnie, aż wszystkie warzywa będą obtoczone w przyprawach z olejem. Gotować w ten sposób ok. 5 minut mieszając.

Dolać przygotowany bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia.
Gotować aż do momentu jak warzywa zmiękną ok. 20-30 minut.
Dosypać białą oraz czerwoną fasolę z puszki i dusić na małym ogniu ( niedługo bo nie trzeba, aż fasolka będzie ciepła).

Zdjąć garnek z ognia i doprawić śmietaną wg uznania.
Doprawić do smaku i podawać zupę posypaną natką pietruszki.

Z przepisu korzystam dość często i wprowadzam różnorakie modyfikacje czasami przy braku składników (czasem także przypraw, najważniejsze jest tu curry i tego nie może zabraknąć)

Przepis pochodzi z książeczki szybko i smacznie kuchnia wegetariańska Rebo International

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Zupa krem z soczewicy

Komentarze

  • aleksaa, 2010-01-29 10:30:28
    aleksaa
    akurat mam za dużo fasoli w puszcze wiec niedlugo wyprobuje przepis i dam znać jak mi poszło
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-02-08 23:32:03
    aleksaa
    1
    pychota!! nie dodałam cukinii ani śmietany, zmiksowałam tylko połowę zupy (jednak dobrze jest móc coś pogryźć :P) i była na prawdę świetna!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)