Aromatyczny kurczak w sosie serowo-pieczarkowym
autor: MadameMalonka,
kategoria: z drobiu , dodano:
2017-02-28
Składniki:
- pierś kurczaka [2 szt.]
- pieczarki [500 g]
- mleko [1.5 szklanki]
- czosnek [2 główki]
- ser parmezan [150 g]
- mąka ziemniaczana [1 łyżka] (opcjonalnie)
- mąka pszenna [3 łyżki]
- sól
- pieprz
- olej [3 łyżki] (do smażenia)
Przygotowanie:
Każdą pierś z kurczaka kroję na pół*, solę i pieprzę z dwóch stron i obtaczam w mące. Smażę na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. W tym czasie czyszczę pieczarki i kroję w plastry. Ściągam mięso do osobnego naczynia i przykrywam. Na tej samej patelni smażę wyciśnięty czosnek, a za chwilę dorzucam grzyby i je solę. Kiedy są podsmażone, wlewam mleko, zagotowuję, następnie dodaję starty parmezan i przyprawiam pieprzem. Na koniec, jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z mlekiem.
*Kurczaka lepiej jest drobniej pokroić. Mogą być paski, plastry lub kostka. Wtedy szybciej się usmaży więc zaoszczędzimy czas.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: kurczak z pieczarkami
Komentarze