Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Babka drożdżowa

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2009-10-29
  • Babka drożdżowa

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę przesiać. Masło stopić. Cukier utłuc z wanilią. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozprowadzić ciepłym mlekiem, wymieszać z kilkoma łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem na parze. Do wyrośniętego rozczynu z drożdży dodać pozostałą mąkę, ubite jajka i tyle mleka, aby powstało gęste ciasto. Odrobinę posolić i dokładnie wyrobić, dodać przestudzone stopione masło i rodzynki.
Formę do baby wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, napełnić ciastem do 1/2 wysokości i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 150oC ok. 40 min. Upieczoną babkę pozostawić w formie do ostygnięcia.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-22 10:36:08
    kropka75
    1
    Ten tłuszcz w składzie to do blachy, jak rozumiem?

    Przydałoby się choć mniej więcej określić ile mleka.

    Baba wygląda super. Aż mi ochota przyszła na gniecenie. Ale ubijanie na parze to ponad moje siły. Może jakaś inna alternatywa?

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym