Babka drożdżowa

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2009-10-29
  • Babka drożdżowa

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę przesiać. Masło stopić. Cukier utłuc z wanilią. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozprowadzić ciepłym mlekiem, wymieszać z kilkoma łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem na parze. Do wyrośniętego rozczynu z drożdży dodać pozostałą mąkę, ubite jajka i tyle mleka, aby powstało gęste ciasto. Odrobinę posolić i dokładnie wyrobić, dodać przestudzone stopione masło i rodzynki.
Formę do baby wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, napełnić ciastem do 1/2 wysokości i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 150oC ok. 40 min. Upieczoną babkę pozostawić w formie do ostygnięcia.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-22 10:36:08
    kropka75
    1
    Ten tłuszcz w składzie to do blachy, jak rozumiem?

    Przydałoby się choć mniej więcej określić ile mleka.

    Baba wygląda super. Aż mi ochota przyszła na gniecenie. Ale ubijanie na parze to ponad moje siły. Może jakaś inna alternatywa?

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe