Babka drożdżowa

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2009-10-29
  • Babka drożdżowa

Składniki:

  • mąka [50 dag]
  • cukier [15 dag]
  • drożdże [5 dag]
  • masło [15 dag]
  • rodzynki [10 dag]
  • mleko
  • sól
  • tłuszcz
  • bułka tarta
  • żółtko z jajka [6 szt.]
  • wanilia [1 szt.] (laska)

Przygotowanie:

Mąkę przesiać. Masło stopić. Cukier utłuc z wanilią. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozprowadzić ciepłym mlekiem, wymieszać z kilkoma łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem na parze. Do wyrośniętego rozczynu z drożdży dodać pozostałą mąkę, ubite jajka i tyle mleka, aby powstało gęste ciasto. Odrobinę posolić i dokładnie wyrobić, dodać przestudzone stopione masło i rodzynki.
Formę do baby wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, napełnić ciastem do 1/2 wysokości i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 150oC ok. 40 min. Upieczoną babkę pozostawić w formie do ostygnięcia.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Triki Weroniki: Jak przyspieszyć dojrzewanie warzyw lub owoców?

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-22 10:36:08
    kropka75
    1
    Ten tłuszcz w składzie to do blachy, jak rozumiem?

    Przydałoby się choć mniej więcej określić ile mleka.

    Baba wygląda super. Aż mi ochota przyszła na gniecenie. Ale ubijanie na parze to ponad moje siły. Może jakaś inna alternatywa?

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe