Sos grzybowy z pieczarkami

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2009-12-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos grzybowy z pieczarkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos grzybowy z pieczarkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos grzybowy z pieczarkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos grzybowy z pieczarkami

Składniki:

Przygotowanie:

Bardzo prosty przepis na sos, z wykorzystaniem grzybów, których potrzebujemy do innego dania. Taka ekonomiczna wersja, nieco oszukana. :)

Wodę z moczenia grzybów (potrzebnych np. do uszek świątecznych) wstawiamy na gaz, dolewamy wody, jeśli smak wyszedł dla nas zbyt mocny, wrzucamy pół kostki rosołowej (lub całą, zależnie od tego czy i ile dolaliśmy wody), zagotowujemy.

Wrzucamy obrane i pokrojone pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym. Gotujemy.

Sos zagęszczamy i zabielamy lekko śmietaną.

Sos taki przygotowuję zawsze do wigilijnych pierogów.

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • zlosliwiec, 2010-02-10 14:26:23
    zlosliwiec
    1
    Oszustwa? Pół gwiazdki? Ostro, siostro. Jak dla mnie trochę za bardzo.
    Przepis na kradziony smak jest OK.
  • kropka75, 2010-02-10 14:43:16
    kropka75
    Wnioskuję, że mi się oberwało za jakieś oszustwo, gdy mnie nie było. Aż żałuję, że nie doczytałam.

    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-02-10 14:49:26
    zlosliwiec
    Oszukałaś, bo zrobiłaś sos na wodzie z szuszonych grzybów i podmieniłaś grzyby na pieczarki. W niektórych kręgach straszliwe oszustwo
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-10 14:52:58
    kropka75
    ))))))
    A za przyznanie się do winy nie przysługiwał łagodniejszy wymiar kary? )))))))))))

    Bożesz Ty mój...

    Dzięki za info. Pozdrówki.
    Komentarz
  • aliisanka, 2010-02-10 21:44:37
    aliisanka
    1
    zlosliwcu, a Ty kierujesz się wyglądem potrawy? czy może wykonaniem i smakiem? polecam bardziej z sercem podchodzi, wzrokowo kiepsko wychodzi...
  • kropka75, 2010-02-11 09:05:17
    kropka75
    Mała info dla potomności - Złoś nie pisze tego wyżej a propos przepisu, jedynie skomentował wpis pewnej pani, która za moje "oszustwo" z grzybami dała pół gwiazdki i mocno skrytykowała przepis.
    Jej wpisu nie ma - recki tej osoby zostały wykasowane, bo powtarzała ten proceder na innych przepisach SW.

    Komentarz
  • VanDerKamp, 2010-02-16 13:17:06
    VanDerKamp
    2
    Oszustwo jak nic! Dlatego tylko 4,5 gwiazdki ;-)
    Ja robię prawie identycznie mój Klasyczny Sos Grzybowy Van Der Kampów, skąd zatem Pani Kropka zna ten tajny przepis?
    Ale skoro już przepis wyciekł do sieci, to napiszę, że ja po odsączeniu grzybów przez chwilę podsmażam je na cebulce, a dopiero potem wrzucam znów do wody.
  • kropka75, 2010-02-16 13:25:07
    kropka75
    Szczerze mówiąc wymyśliłam, gdy kiedyś miałam za mało grzybów na sos i uszy. A szkoda było wylać tę wodę.

    Zgadza się - podsmażanie wydobywa smak. Gdy robię z samych pieczarek (mniej charakterne są) bez grzybowej wody, też zawsze smażę.
    Komentarz
  • BigMama, 2010-03-30 20:44:10
    BigMama
    3
    Kropko - robię identycznie

    A nawet powiem więcej - czasem z tej wody z moczenia grzybów i pieczarek gotuję zupę - krem.
    Patent z wykorzystaniem "wody grzybowej" wart pięciu gwiazdek.

    A sos jest genialnym dodatkiem do placków ziemniaczanych - smierć z przejedzenia

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe