Rybka w pieprzu cytrynowym

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2009-12-26
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Rybka w pieprzu cytrynowym
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Rybka w pieprzu cytrynowym

Składniki:

Przygotowanie:

Bardzo prosty przepis na bardzo pyszną rybę.

Filety rybne (tu: panga, tilapia, dorsz) porcjujemy, lekko solimy, lekko osypujemy pieprzem czarnym i dość obficie pieprzem cytrynowym - z obu stron. Odstawiamy na chwilę.

Na gorącą patelnię grillową kładziemy przygotowane rybki. Smażymy na złoto i chrupko.

Pycha. Bardzo specyficzny, intensywny smak.
Pomysł powstał w mojej głowie. Wszyscy moi goście kochają tę wersję rybki. :)

    Śr. ocena: 4.86 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • paulina150528, 2010-01-06 10:09:38
    paulina150528
    3
    Świetny smak ryby, który nie ginie pod nadmiarem przypraw.
    Nie wpadłam na dodawanie gotowego pieprzu cytrynowego Zawsze mieszam świeży sok z cytryny z pieprzem świeżo mielonym i tym nacieram osoloną rybę.
  • Osiak, 2010-01-06 21:46:25
    Osiak
    2
    Bardzo interesujące przepis. Dużo zdrowszy od wersji panierowanej. Moim zdaniem takie połączenie będzie świetnie pasować do rybek słodkowodnych, bo cytryna łagodzi jej lekko mułowaty smak i zapach. Ogólnie bardzo podoba mi się ta alternatywa dla tradycyjnej panierki
  • kiniaczek711, 2010-01-07 11:41:37
    kiniaczek711
    2
    Pieprz cytrynowy jest super do rybki
  • ewelline, 2010-01-08 01:23:55
    ewelline
    2
    Pieprz cytrynowy jest rewelacyjny!!! Rybka wygląda smakowicie!!! U mnie chyba dziś taka rybka znajdzie się na stole na obiadek
  • hihi, 2010-01-11 12:07:39
    hihi
    Ja z ciekawości - jak smakuje tilapia? Nigdy nie jadłam i zastanawiam się czy ryzykowac zakup, bo... kiedyś kupiłam tołpygę, której też nigdy nie próbowałam i wywaliam całą rybę.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-12 13:22:13
    kropka75
    Ja tilapię uwielbiam.

    Nie pachnie mocno rybą, jest zwarta, nie rozpada się jak panga np. ale też nie wysusza jak lubi to robić łosoś. Wg. mnie bardzo smaczna. Jedna z nielicznych ryb, jakie jada mój mąż.
    Komentarz
  • vesenka, 2010-02-27 16:51:53
    vesenka
    2
    Bardzo lubię połączenie ryby i pieprzu cytrynowego. Mam co prawda na stanie tylko mintaja i nie mam patelni grillowej, ale chyba jutro zaryzykuję, bo wyjątkowo apetycznie wygląda ta rybka.
  • malwowa, 2010-04-14 09:03:38
    malwowa
    i jeszcze skropić rybę cytryną
    Komentarz
  • malwowa, 2010-04-17 22:22:24
    malwowa
    -2
    oj ja zawsze skrapiam rybę cytryną!
  • studentkaAM, 2014-03-07 14:28:57
    studentkaAM
    0
    Prostota i pyszne danie w jednym! Super

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe