Pierogi ruskie

autor: , kategoria: pierogi , dodano: 2009-12-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi ruskie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi ruskie

Składniki:

Przygotowanie:

Gotujemy osolone i obrane ziemniaki. Studzimy. Gnieciemy.
Podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę.

Łączymy składniki, dodajemy twaróg, mieszamy dokładnie ugniatając. Dodajemy trochę jarzynki, sporo pieprzu i pieprzu ziołowego.

Ciasto: wrzucamy do mąki sporą szczyptę soli, jajko i dolewając ciepłej wody zagniatamy sprężyste ciasto.

Pierogi przygotowujemy jak lubimy. Z wałkowaniem i wykrawaniem szklanką lub bez, jak tam umiemy.

Podajemy z sosem grzybowym, białym, ze skwarkami - dowolnie.

/Mnie z takiej porcji wychodzi około 35 dużych pierogów./

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 21 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • dorotamo, 2009-12-27 14:44:59
    dorotamo
    ciasto jest spręzyste jezeli dodajemy oliwy pół na pół z woda inaczej robi się twarde ,rwie się
    Komentarz
  • kropka75, 2009-12-27 18:41:02
    kropka75
    Co za bzdura!!!

    Robię tak ciasto 20 lat, tak samo robiła je moja babcia i prababcia. Tak się robi ciasto pierogowe za Bugiem gdzie pierogi są na porządku dziennym i skąd pochodzi moja rodzina.

    Oliwy pół na pół z wodą nikt na wschodzie nigdy do ciasta pierogowego nie dodawał. I zawsze było mięciutki i sprężyste.

    Trzeba było zrobić, a potem oceniać.
    Komentarz
  • vril, 2009-12-27 18:44:55
    vril
    0
    To co by to bylo za ciasto gdyby dodac do niego az tyle tluszczu? Ja dodaje tylko 2 lyzki oliwy na cala szklanke wody i ciasto jest sprezyste i miekkie. Wg mnie przepis jest dobry i nie zasluguje na tak niska ocene.
    Aha, ja lubie jeszcze dodac do farszu papryki (przyprawe), nie tylko sol i pieprz
  • vesenka, 2009-12-27 21:54:10
    vesenka
    2
    Bardzo dobry przepis na ciasto i farsz. Też tak robię i ciasto jest miękkie i sprężyste.
    Ja pierogi ruskie uwielbiam podane z tartą bułeczką i masełkiem
  • JOLKA JOLKA, 2009-12-27 22:02:23
    JOLKA JOLKA
    ja robię ciasto z mąki i gorącej wody,jest sprężyste ,elastyczne,super
    Komentarz
  • paulina150528, 2009-12-28 00:08:17
    paulina150528
    2
    O takiego farszu szukałam

    P.sRówniez nie dodaje oliwy do ciasta,tylko gorącą wode
  • Daffodilka, 2009-12-28 08:10:16
    Daffodilka
    1
    Przepis świetny - ruskie z takim farszem zapamiętałam z mojego dzieciństwa i taki lubię najbardziej
    A ciasto robię identycznie - jest elastyczne, dobrze się wyrabia, nie jest twarde po ugotowaniu. Nic dodać nic ująć!
  • Ashira, 2010-01-03 21:59:39
    Ashira
    1
    UWIELBIAM pierogi ruskie
    farsz zawsze wyjadam łyżką z miski, jednak ja preferuję klasycznie, ze zwykłym czarnym pieprzem i absolutnie bez warzywka którego nieznoszę.
    nigdy nie jadłam ciasta na mące gryczanej, na pewno nada ciekawego charakteru i będzie zdrowsze niż na mące pszennej
  • Ashira, 2010-01-03 22:00:06
    Ashira
    dodam, że ciasto też robię z takiego przepisu i nigdy nie miałam problemu
    Komentarz
  • Wenila, 2010-01-15 12:44:00
    Wenila
    gorąca woda do ciasta? pierwsze słyszę....czy oby nie robią się grudki, które ciężko wymieszać?

    Przyznam ze ciekawie wygląda to zdjęcie. Nigdy nie jadłam pierogów z sosem...choć to pewnie nie jest zdjęcie typowe do tego przepisu
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-15 13:05:55
    kropka75
    Nie, nie robią się grudki, wręcz przeciwnie, ciasto nie zbija się w kamień, łatwiej się wyrabia i jest gładkie.

    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-15 13:07:41
    kropka75
    Co znaczy "nie jest zdjęcie typowe do tego przepisu"?

    Na fotce są dokładnie te pierogi, o których mowa. Pierogi mojego autorstwa, zdjęcie również. Jedno i drugie robione 24.12.2009.

    Komentarz
  • anetka832, 2010-01-15 13:26:44
    anetka832
    Przepisu nie oceniam, bo nie robiłam/nie jadłam pierogów z mąki gryczanej. A zdjęcie jak najbardziej zachęca do zabawy w lepienie pierożków.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-15 14:10:10
    kropka75
    Teraz widzę o czym mówicie - TO NIE SĄ PIEROGI Z MĄKI GRYCZANEJ. To jest błąd przy moderacji przepisu. Zaraz to zgłoszę.

    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-01-19 23:13:35
    zlosliwiec
    4
    Jako rodowity nadbużanin potwierdzam autentyczność przepisu pięcioma gwiazdkami. Tak właśnie robi się pierogi ruskie. Nad Bugiem podaje się je z kwaśną śmietaną, czasami jeszcze z surówką z kiszonej kapusty, o czym niewiele osób wie...
  • ewelline, 2010-01-20 07:39:18
    ewelline
    ja robie ciasto bez jajka zdecydowanie jest elastyczniejsze i smaczniejsze
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-20 09:07:53
    kropka75
    Zgadza się, potwierdzam słowa Złosia - babcie podawały z kwaśną śmietaną i nadal część rodzinki tak je jada.

    U mnie, ze względu na męża, podsmażamy boczek z cebulką albo robimy sos.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-20 09:11:03
    kropka75
    Jajko w smaku nic nie zmienia.
    A co do konsystencji - cuda działa tu mąka, dobra mąka to podstawa. (Nie polecam tych za 0,80zł) I wiele zmienia temp. wody. Dobra mąka i ciepła woda daje ciasto idealne. Trudno o bardziej elastyczne niż to.
    Komentarz
  • hania811, 2010-01-29 15:08:11
    hania811
    1
    Przepis doskonały
    Kocham ruskie pierogi..dokładnie tak robione.
    Co do tej oliwy..ostatnio też dolewam gdyż niby dzięki temu ciasto po wyjęciu z wody tak sie nie skleja i jest elastyczniejsze.
    Jednak całe życie robiłam bez oliwy i były tak samo doskonałe jak są teraz z dodatkiem tej kapki oliwy.

    Ja nie widzę różnicy.

    A na pewno widziałabym gdybym dolała tyle oliwy co wody...przecież ciasto zrobiłoby sie maksymalnie tłuste.!!
  • mikaaa84, 2010-01-31 23:19:30
    mikaaa84
    pychota, robię bardzo często!!
    Komentarz
  • agabil1, 2010-02-09 16:20:28
    agabil1
    2
    przepis nie wygląda zbyt skomplikowanie, może się porwę na niego ja nie jadam ruskich ale mój chłop je uwielbia
  • bydgoszczanka, 2010-02-09 19:46:04
    bydgoszczanka
    1
    Uwielbiam ruskie. U nas też zjada się je ze śmietaną ( dziadkowie zza Buga ). Sama nie robiłam, zawsze babcia...ale nie ma jej już z nami i chyba się skusze zrobić.
  • Bea_66, 2010-02-09 22:11:13
    Bea_66
    Przepis doskonały.Moja rodzinka uwielbia pierogi. Robiłam i z jajkiem i bez. Myślę że z jajkiem bardziej nadają się do zamrożenia. Dodaję około łyżkę oliwy. nie próbowałam z sosem grzybowym ...ciekawe ...może spróbuję.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-24 12:55:16
    Berlinianka
    Znoów znam składnik, który ulepsza całość
    Ale to sekret mojej babci
    Aż mam ochotę nakleić pierogów
    Komentarz
  • kristi75, 2010-03-30 02:33:53
    kristi75
    2
    zdjęcie apetyczne a przepis całkiem całkiem
    i popieram tłuszczu się nie dodaje do ciasta
    ale jedno jest pewne gdybyśmy dali więcej jajek to ciasto zrobi się nam twarde
    więc lepiej nie dać wcale niż za dużo
  • isabelmm, 2010-04-25 12:31:56
    isabelmm
    1
    Pierogi wychodzą przepyszne. Ja zajadam ze śmietaną. A jakie dobre są odsmażane podane z cebulką. Mniam
  • SleepingBeuty, 2010-05-11 22:43:44
    SleepingBeuty
    Prawdziwe pierogi ruskie nie posiadają sera białego ani twarogu. Są z samymi ziemniakami.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-05-11 23:33:17
    kropka75
    Twaróg to ser biały.

    A popularne pierogi "ruskie" są tak naprawdę ukraińskie. I polskie. Ale też nikt nie twierdzi, że są z Rosji.

    Nazwa się utarła i została. Nawet w książkach kucharskich funkcjonuje. Nie ma się czym podniecać.
    Komentarz
  • Pepus, 2010-06-13 15:22:39
    Pepus
    0
    Przepis na ciasto pierogowe jest rewelacyjny. Szczerze mówiąc robiłam pierwszy raz pierogi i ciasto wyszło mięciutkie, rozpływające się w ustach. Ja do farszu nie dodawałam jarzynki, bo nie lubię jej.
    Pięć gwiazdek za super przepis.
  • ImmortalLover, 2010-06-18 19:04:17
    ImmortalLover
    1
    aż mi ślinianki pracują! Uwielbiam takie pierogi. Babcia czasem dodwała ususzonej mięty do farszu
  • anemeon, 2010-08-02 17:22:37
    anemeon
    1
    idealne! nic dodać, nic ująć.
  • Aguu, 2010-08-16 18:45:22
    Aguu
    2
    Ślinka cieknie!
    Zdecydowanie wolę pierogi lepione własnoręcznie z porządnie pieprznym farszem - ciężko dostać takie w sklepie.
  • misislipy, 2010-09-26 22:21:30
    misislipy
    1
    Co do mąki to najlepsza jest luksusowa Nie robię zbyt często pierogów bo zbyt dużo czasu mi zajmują, ale jak robię to ciastko takie samo, jest świtne
    Kocham ruskie
  • Patucha, 2011-01-16 19:48:12
    Patucha
    1
    Przepis w 100000% rewelacyjny - dzisiaj wypróbowany na rodzince wszyscy zadowoleni - jedli tak, że aż im się uszy trzęsły takiego przepisu na ruskie szukałam i nareszcie znalazłam - DZIĘKUJĘ
  • wiewiorkaa, 2011-07-03 16:18:51
    wiewiorkaa
    2
    Przepis po prostu super!!!Próbowałam już różnych, ten stał się moim ulubionym. Sprawdza się wszędzie Zrobiłam je na święta w Hiszpanii, ludzie z różnych krajów byli zachwyceni. Polecam wszystkim, rewelacja
  • Ieka, 2011-07-14 13:56:06
    Ieka
    i ja się skuszę Tż dręczy mnie już dłuższy czas, mam nadzieję, że wyjdą, bo nigdy nie robiłam, też jadłam je w dzieciństwie i dobrze pamiętam ich smak
    Jeśli uda mi się kupić twaróg to w poniedziałek jak nic Tż zobaczy pierożki ruskie na stole

    p.s. Kropka, może być twaróg półtłusty ?jaki będzie najlepszy ?
    gwiazdki dodam w poniedziałek, ale już wiem ile ich będzie
    Komentarz
  • protka, 2011-09-10 11:16:50
    protka
    Chętnie wypróbuję przepis. Uwielbiam ruskie!

    Tylko ta robota... Miałam już kiedyś dwa podejścia, ale niestety nie udane.

    Jestem zupełnym laikiem, ile tej wody trzeba dodać?
    W przepisie nie podałaś a ja nie mam doświadczenia w robieniu ciasta pierogowego, ani w kuchni.

    Wiem, że babcia dodawała ciepłe mleko zamiast wody: co o tym sądzisz?
    Komentarz
  • Skorpion Fraga, 2011-09-22 18:23:18
    Skorpion Fraga
    1
    Pierożki pyszne.Te które ocaleją podsmażam wieczorem lub na drugi dzień na skwareczkach. A do nadzienia dodaje troche mielonego kminku i kolendry,co wg mnie dodaje wyrazistości farszowi.
  • kropka75, 2011-09-30 13:22:24
    kropka75
    Ilości wody nie podam, inna mąka i już inna ilość zabranego płynu. Trzeba dolewać, mieszać i wyczuć konsystencję. Niestety.
    Komentarz
  • kropka75, 2011-09-30 13:24:06
    kropka75
    Twaróg może być półtłusty. Jaki? Dobry. Jak najbardziej twarogowy. Na twarogu nie należy oszczędzać, bo jak trafimy na produkt seropodobny to nam pierogi klapną i wyjdzie ciapa zamiast farszu.

    Mleka nigdy nie dawałam, nie mam zdania.
    Komentarz
  • Majka1503, 2012-07-19 08:29:17
    Majka1503
    1
    To było moje pierwsze podejście do jakichkolwiek pierogów i sukces

    Pierogi były bardzo smaczne, nic mi się nie rozkleiło, Tż ocenił na 5+
    Podawane były ze skwarkami.
  • mwklimek, 2014-05-06 12:36:17
    mwklimek
    1
    Pierogi udały sie w 100%. Przepis oceniam na 5 gwiazdek. Ja osobiście podaje pierogi ze smażoną cebulką i ze szczypiorkiem.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem