Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami

autor: , kategoria: zupy kremy , dodano: 2017-03-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami

Składniki:

  • por [2 szt.]
  • ziemniaki [350 g]
  • marchew [50 g]
  • bulion warzywny [1 l]
  • czosnek [1 ząbek]
  • cebula dymka [1 szt.]
  • olej rzepakowy [2 łyżki]
  • sól i pieprz (do smaku)
  • tymianek [0.5 łyżeczki]
  • gałka muszkatołowa [0.5 łyżeczki]
  • oliwa z oliwek [2 łyżki]
  • chleb bawarski wieloziarnisty DAN CAKE

Przygotowanie:

1. Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju.
2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew.
3. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.
4. Kromki chleba bawarskiego Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
5. Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: chłodnik z botwiny

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką