Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2017-03-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem

Składniki:

  • cebula [1 szt.]
  • masło [1 łyżka]
  • buraki czerwone [0.5 kg]
  • cukier [200 g]
  • sok z cytryny [2 łyżki]
  • ocet jabłkowyłkowy [2 łyżki]
  • imbir [0.5 łyżeczki]
  • cynamon [0.5 łyżki]
  • twaróg tłusty [300 g]
  • chleb tostowy pełnoziarnisty DAN CAKE [1 op.]
  • filety śledziowe [4 szt.]
  • olej rzepakowy [2 łyżki]
  • szczypior [1 pęczek]

Przygotowanie:

1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starkowane na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy.
2. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając.
3. Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
4. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność.
5. Z chleba tostowego wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować.
6. Na twaróg konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego.
7. Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe