pasztet z selera

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, kuchnia polska , dodano: 2009-12-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pasztet z selera
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pasztet z selera

Składniki:

Przygotowanie:

seler, marchew i cebule zetrzeć na dużych oczkach, dodać wodę z bulionem (świetnie smakuje z grzybowym, jednakże nie ma tragedii gdy dodać inny), doprawić do smaku, dodać masło, rozdrobniony czosnek i zagotować.
trzymać na gazie przez godzinę, a przyjmniej dopóki seler nie zmięknie

ostudzić

do zimnej masy (coby rączek nie poparzyć, choć mnie się spieszyło i łyżką też można pomieszczać) dodać jaja, bułkę tartą i wyrobić. odczekać parę minut i zobaczyć jak bardzo bułka wchłoneła wodę, w razie braku pasztetowej konsystencji dodać bułki

do foremki wysmarowanej i wysypanej włożyć pasztet i piec przez 1 1/5 godziny w temp 180-190 stopni

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-02-12 00:53:51
    Berlinianka
    1
    Właśnie dzisiaj, czy może wczoraj ^^ znajoma mówiła, że robi ten pasztet i że jest pyszny Smakuje jak delikatne mięsko I proszę mam gotowy przepis, nie muszę w pamięci szperać co ona opowiadała
  • daget, 2010-02-12 10:13:56
    daget
    1
    Moja mama czesto robi taki pasztecik, i prawde powiedziawszy niczym nie ustepuje od prawdziwego miesnego, no moze troszeczke go selerkiem czuc . Mnie to jednak nie przeszkadza najwazniejsze ze jest delikatny i moj zoladek nie dosteje rewolucji jak to jest przy kazdym innym pasztecie.
  • elianka, 2010-02-12 11:11:50
    elianka
    1
    ooo pysznie wygląda i z małą modyfikacją na Protal się nadaje
  • whitesnake84, 2010-02-14 12:57:56
    whitesnake84
    1
    Nie wiem czy taki robi moja mama, dokladnie taki przepis, ale robi pasztet selerowy. Może spokojnie imitowac mieso.
  • Smynio, 2010-03-03 12:14:03
    Smynio
    3
    Zrobiłam i stwierdzam, że jest pyszny rodzince z reguły wolącej mięso zasmakował strasznie :P Doskonały przepis - jedyna wada- znika w oka mgnieniu
  • izunia95, 2010-10-25 20:57:47
    izunia95
    Przepyszny! A zwłaszcza dla wegetarian, mnie z powodzeniem zastępuje mięso
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-11-13 16:59:55
    anka_bunio
    2
    Wyśmienity! Tani w produkcji, pożywny, zdrowy i wegetariański. cudo szkoda,ze tak długo się robi (mówię o tarciu, którego NIE ZNOSZĘ...

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem