Sernik typu wiedeńskiego

autor: , kategoria: serniki, Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-12-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik typu wiedeńskiego
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik typu wiedeńskiego
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik typu wiedeńskiego
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik typu wiedeńskiego

Składniki:

Przygotowanie:

Wyjąć z lodówki margarynę oraz jajka. Żółtka oddzielić od białek. Białka z powrotem schować do lodówki.

Ugotować w mundurkach 4 małe ziemniaki. Wystudzić. Obrać.

W maszynce do mielenia zmielić twaróg i ziemniaki.

Do dużej miski wrzucić margarynę. Rozetrzeć drewnianą kulką. Dodać żółtka i cukier. Rozetrzeć. Dorzucić cukier waniliowy, budyń, proszek do pieczenia, olejek, potem masę serowo-ziemniaczaną. Utrzeć składniki do połączenia.

Z białek ubić pianę. Dodać do masy lekko mieszając.

Podzielić ciasto na 2 porcje w stosunku 1/3 do 2/3. Do jednej trzeciej dodać kakao i dosypać dodatkowo odrobinę proszku do pieczenia. /Kakao daje ciężar./ Do pozostałej porcji dodać rodzynki.

Blachę wysmarować tłuszczem i osypać bułką tartą. /Nie radzę piec na papierze - ciasto jest mokre, przykleja się, trudno wyjąć kostki./
Na dół wlać porcję z kakao. Potem resztę ciasta.

Włożyć do jeszcze nienagrzanego piekarnika. Ustawić na 160 stopni. Po godz. pieczenia podnieść temp. do 180. Zrumienić.

W sumie pieczemy godzinę i 15 minut. (Wiele zależy od piekarnika. Należy patyczkiem sprawdzić ciasto, jeśli się lepi, pieczemy dalej.)

Polewamy gorzką czekoladą. Smacznego. :)


/Wersja dla leniuszków:
Można piec całość, bez dzielenia i dodawania kakao. Ja często tak robię, bo mąż tak woli./

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • Eowina1818, 2009-12-26 20:56:06
    Eowina1818
    4
    Zdjęcie mówi samo za siebie Od razu widać, ze pychotka!
    Opis jest dobrze opisany, cały proces przygotowawczy wydaje się prosty.
    Podobają mi się takie przepisy!
  • mikaaa84, 2010-01-31 23:26:35
    mikaaa84
    pychota!!!!!!!!!!
    Komentarz
  • dodaja, 2010-04-02 22:19:53
    dodaja
    3
    Zgadzam się w Eowiną. Obrazek dołączony mówi sam za siebie. Pięknie przypieczona skórka... Mniammm!!
  • Sensuel, 2010-05-25 17:25:15
    Sensuel
    1
    Uwielbiam serniki,a zwłaszcza te bez zbędnych udziwnień.Dostarczono mi już wadereczko twarogu i zaraz będę robiła.Apetyczna fotka....mniam.
  • Aleksandra86, 2010-06-26 11:46:55
    Aleksandra86
    1
    rewelacja, nawet mi laikowi, świeżo upieczonej domowej kuchareczce wychodzi SUPER!!!
  • buksiulka25, 2010-10-11 11:00:36
    buksiulka25
    1
    Przepis rewelacyjny,a ciacho wyszło przepyszne!!!!! 5+
  • Knife_Girl, 2010-10-29 18:52:48
    Knife_Girl
    2
    Świetny przepis Już któryś raz z niego korzystam i za każdym razem ciasto wychodzi super Ja zamiast ziemniaków dodaję mąkę ziemniaczaną oraz aromat waniliowy i śmietankowy.
    Aha, no i oczywiście smażoną skórkę pomarańczową. Mniam )

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe