Frittata z patelni, czyli brukselki z groszkiem pod serową pierzynką

autor: , kategoria: omlety , dodano: 2017-03-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Frittata z patelni, czyli brukselki z groszkiem pod serową pierzynką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Frittata z patelni, czyli brukselki z groszkiem pod serową pierzynką

Składniki:

  • świeże brukselki [200 g]
  • surowy groszek (może być mrożony) [100 g]
  • jajka [6 ]
  • cebula [1 szt.]
  • czosnek [1 ząbek]
  • masło [3 łyżki]
  • ser Aldamer MSM Mońki [150 g]
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Brukselki dokładnie umyć, oderwać zewnętrzne listki, odciąć twarde końcówki i ugotować. Groszek opłukać, osuszyć i podgotować na parze (lub w wodzie) na półtwardo. Na dużej patelni zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ugotowane brukselki wraz z groszkiem i chwilę razem smażyć. Jajka roztrzepać i dodać przyprawy. Wylać na patelnię przykrywając warzywa i smażyć, aż zacznie ścinać się po brzegach. Frittatę posypać serem startym na grubych oczkach i poczekać, aż lekko stopnieje. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C i wstawić omlet na ok. 12 min do podpieczenia i stopienia sera.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kulinarne ciekawostki 05 - nerkowce

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem