Diabelskie Pappardelle

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2017-03-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Diabelskie Pappardelle
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Diabelskie Pappardelle

Składniki:

  • Makaron Pappardelle [1 op.] ((np. Lubella ))
  • cienko pokrojona polędwica wołowa [300 g]
  • masło [20 g]
  • duża cebula drobno posiekana [1 szt.]
  • koniak (lub brandy / burbon) [90 ml]
  • chili (przyprawa) [3 szczypty]
  • śmietana 36% [300 ml]
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub szałwia do posypania
  • ser parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Makaron gotuj 7 minut w dużej ilości osolonej wody.

Wlej olej na dużą, rozgrzaną patelnię. Kiedy olej będzie już gorący, dodaj do niego masło. Gdy masło zacznie się pienić i robić brązowe, na patelnię dodaj polędwicę wołową.

Po uzyskaniu przez mięso ładnego ciemno-brązowego koloru (powinno to nastąpić po ok. 3 minutach) obróć kawałki na drugą stronę i dodaj do nich cebulę. Smaż razem przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj chili i podlej koniakiem.

Po 30 sekundach dolej śmietanę, dodaj sól i pieprz, a następnie gotuj jeszcze całość przez ok. minutę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodaj do niego makaron Lubella. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką