Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami

autor: , kategoria: sałatki , dodano: 2017-03-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami

Składniki:

  • orzechy włoskie [60 g]
  • natka pietruszki [30 g]
  • liście mięty [40 g]
  • woda [250 g]
  • sól1
  • oliwa z oliwek [20 g]
  • kasz bulgur [100 g]
  • cebula [50 g]
  • pomidory 350 [350 g]
  • sok z cytryny [25 g]
  • sok z pomarańczy [15 g]
  • pieprz czarny [1 szczypta]
  • granat (pestki) [4 łyżki]

Przygotowanie:

1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy.
2 Rozgrzać suchą patelnię. Przełożyć na nią odważone orzechy, uprażyć,
odstawić.
3 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i miętę,
rozdrobnić 3-4 s/obr. 8. Przełożyć do miski, odstawić.
4 Do naczynia miksującego wsypać uprażone orzechy, rozdrobnić 2-3 s/obr. 5.
Przełożyć do miski, w której znajdują się rozdrobnione zioła.
5 Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczki soli, oliwę i kaszę
bulgur, gotować 8-10 min/100°C/ /obr. 0.5. Ugotowaną kaszę w razie
potrzeby odcedzić przez koszyczek, przełożyć do miski z rozdrobnionymi
wcześniej ziołami i orzechami, odstawić.
6 Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć
kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
7 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej
pomidory, odstawić.
8 Do miski z sałatką dodać rozdrobnioną cebulę, do miski z sałatką dodać sok z
cytryny, sok z pomarańczy, 1 łyżeczki soli i pieprz, dokładnie wymieszać.
Udekorować pestkami granatu.
9 Sałatkę tabbouleh z granatem i orzechami podawać bezpośrednio po
przygotowaniu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX
1 Rozgrzać suchą patelnię. Przełożyć na nią odważone orzechy, uprażyć,
odstawić.
2 Do blendera włożyć natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić. Przełożyć do miski, odstawić.
3 Uprażone na patelni orzechy rozdrobnić. Przełożyć do miski, w której znajdują się rozdrobnione zioła.
4 Do garnka wlać wodę, dodać 1 łyżeczki soli, oliwę i kaszę bulgur, gotować według wskazówek na opakowaniu. Ugotowaną kaszę w razie
potrzeby odcedzić, przełożyć do miski z rozdrobnionymi
wcześniej ziołami i orzechami, odstawić.
5 Do blendera włożyć cebulę, rozdrobnić.
6 Do miski z sałatką dodać rozdrobnioną cebulę, pomidory, sok z
cytryny, sok z pomarańczy, 1 łyżeczki soli i pieprz, dokładnie wymieszać.
Udekorować pestkami granatu.
7 Sałatkę tabbouleh z granatem i orzechami podawać bezpośrednio po
przygotowaniu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka świąteczna z ziemniakami, brokułami i łososiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem