Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Babka marmurkowa

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2017-04-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka marmurkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka marmurkowa

Składniki:

Przygotowanie:

Jeżeli chce się otrzymać ładne,gładkie ciasto,wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.dlatego należy zawczasu,tzn.mniej więcej na 30-40 min.przed rozpoczęciem pieczenia,wyjąć z lodówki masło,jajka i mleko.


1.W misce utrzeć masło na puszysta masę,dodając w trakcie ucierania po trochu cukier i cukier waniliowy.
2.Kolejno wybijać jajka do masy i dalej razem ucierać.
3.Wymieszać mąkę ze skrobią ziemniaczaną,proszkiem do pieczenia oraz solą i na zmianę z mlekiem dodawać po trochu do ucieranej masy.
4.Wlać rum,wymieszać wszystko razem.
5.2/3 ciasta włożyć do drugiej miski,a pozostałą część wymieszać z kakao w proszku.Do formy wkładać na przemian ciemne i jasne ciasto.Ciasto w formie lekko przemieszać widelcem,Żeby powstał marmurkowy wzór.
6.Nagrzać piekarnik do temperatury 180C
7.Forma na babkę z kominkiem o średnicy 21cm.
8.Ciasto piec 60-65 min.na środkowym poziomie.Po upływie czasu pieczenia sprawdzić czy ciasto się już upiekło,jeżeli patyczek będzie jeszcze wilgotny piec dodatkowo parę minut.
9.Ostudzone ciasto udekorować wedle uznania.

Przepis pochodzi z książki BACKEN-DIEKLEINE SCHULE

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)
  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros