Babka marmurkowa

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2017-04-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka marmurkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka marmurkowa

Składniki:

Przygotowanie:

Jeżeli chce się otrzymać ładne,gładkie ciasto,wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.dlatego należy zawczasu,tzn.mniej więcej na 30-40 min.przed rozpoczęciem pieczenia,wyjąć z lodówki masło,jajka i mleko.


1.W misce utrzeć masło na puszysta masę,dodając w trakcie ucierania po trochu cukier i cukier waniliowy.
2.Kolejno wybijać jajka do masy i dalej razem ucierać.
3.Wymieszać mąkę ze skrobią ziemniaczaną,proszkiem do pieczenia oraz solą i na zmianę z mlekiem dodawać po trochu do ucieranej masy.
4.Wlać rum,wymieszać wszystko razem.
5.2/3 ciasta włożyć do drugiej miski,a pozostałą część wymieszać z kakao w proszku.Do formy wkładać na przemian ciemne i jasne ciasto.Ciasto w formie lekko przemieszać widelcem,Żeby powstał marmurkowy wzór.
6.Nagrzać piekarnik do temperatury 180C
7.Forma na babkę z kominkiem o średnicy 21cm.
8.Ciasto piec 60-65 min.na środkowym poziomie.Po upływie czasu pieczenia sprawdzić czy ciasto się już upiekło,jeżeli patyczek będzie jeszcze wilgotny piec dodatkowo parę minut.
9.Ostudzone ciasto udekorować wedle uznania.

Przepis pochodzi z książki BACKEN-DIEKLEINE SCHULE

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)