Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2017-04-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą

Składniki:

  • jajka [2 szt.]
  • ser feta [200 g]
  • łosoś [150 g]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • zioła prowansalskie
  • czosnek [2 ząbki]
  • maka tortowa np. Lubella [2 szklanki]
  • szpinak [150 g]
  • oliwa [3 łyżki]
  • śmietana kwaśna [0.75 szklanki] (18%)

Przygotowanie:

SPOSÓB WYKONANIA
1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Szpinak wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Odcedź i posiekaj (jeśli użyjesz mrożonego, najpierw go rozmroź i odciśnij nadmiar wody). Fetę pokrój w kostkę, a łososia podduś lekko na maśle.
2. W pojemniku ubij mikserem całe jaja, śmietanę i oliwę. Wsyp do nich mąkę z proszkiem, zioła oraz przeciśnięty czosnek i krótko miksuj na niskich obrotach. Dodaj szpinak, fetę i kawałki łososia (bez skóry), mieszając wszystkie składniki ręcznie. Powinno wyjść gęste, zwarte ciasto.
3. Rękami oprószonymi mąką odrywaj kawałek ciasta, formując z niego kulę. Każdą z nich układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż bułeczki wyrosną i nabiorą złocistego koloru (ok. 12-15 minut). Ostudzone bułeczki przekrawaj, posmaruj do smaku chrzanem śmietankowym Krakus i posyp kiełkami.


    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: roladki z szynki

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką