Sero-brownies z malinami

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2009-12-26
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Sero-brownies z malinami
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Sero-brownies z malinami

Składniki:

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 170 st C.
Blachę ok. 20x30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem.
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, ostudzić. Dodać 250g cukru pudru, 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, wymieszać. Dodać 3 jajka - wbijać po jednym i dobrze miksować przed dodaniem kolejnego. Dodać mąkę i 3/4 łyżeczki soli. Wymieszać. 3/4 masy wlać do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, sok z cytryny, jajka i 1 łyżeczkę cukru waniliowego.. Masa powinna mieć gładką konsystencję.
Wylać masę serową na masę czekoladową.
Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny.
Piec 45-60 minut.Studzić w otwartym piekarniku.
Pychota :)

    Śr. ocena: 4.90 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Eowina1818, 2009-12-26 20:52:17
    Eowina1818
    to ciastko wygląda wspaniale! Takie jakby serniczek, ale ciekawszy!
    Mam takie pytanie. Czy na masę serową można dodać wyżej marmoladę owocową?
    Komentarz
  • vesenka, 2009-12-26 22:17:56
    vesenka
    Ciasto polecam, bo jest proste w wykonaniu, a pyszne. Wszyscy zawsze biorą dokładkę
    Nie próbowałam z marmoladą, myślę,że mogło by wyjść ciekawie. Ale wtedy nie dawałabym już malin. To jest wilgotne ciasto, ser i czekolada nawzajem podbijają swój smak, a maliny fajnie przełamują słodycz. Marmolada do tego to mogło by być za dużo dobrego, ale marmolada zamiast-nie wiem, może następnym razem spróbuję
    Komentarz
  • kasiasiar, 2010-01-19 13:56:57
    kasiasiar
    Rany ale pysznie wygląda to ciasto!
    Mam akurat ser twarogowy w wiaderku więc na pewno wykorzystam ten przepis. Zrobie z serem o smaku waniliowym .Połowe z malinami a polowe spróbuje z wisniami
    Komentarz
  • kasiasiar, 2010-01-23 19:43:44
    kasiasiar
    Zrobiłam .Ciacho pyszne! Tylko troszkę mi nie wyszła górna warstwa. Czekoladowe ciasto wyszlo mi dośc gęste i nie udalo mi się go równomiernie rozsmarowac na warstwie serowej. Porobiłam więc nierównomierne ciapki . I powiedziałam wszystkim, że tak mialo być
    Mąż się zajada cistem
    Komentarz
  • rozowo, 2010-03-21 13:39:53
    rozowo
    1
    uwielbiam to ciasto!nie jestem fanka polączenia malin i czekolady,ale tu naprawde watro sprobowac.
    plusy za jasny i dokladny przpis oraz apetyczne foto
  • czarnazuzia1, 2010-03-30 13:36:50
    czarnazuzia1
    2
    uwaga ,to ciasto uzaleznia
  • winter76, 2010-03-30 17:06:54
    winter76
    1
    Robiłam to ciasto parę razy,na święta też planuję upiec-pyszne i wciągające
  • gryx82, 2010-03-30 19:22:51
    gryx82
    2
    Ja również, podobnie jak Koleżanka Winter, robiłem to ciasto i przyznać muszę, że jest pyszne
  • Polly_, 2010-03-30 19:30:51
    Polly_
    To ciasto wygląda i brzmi przepysznie Mam nadzieje że niedługo się za nie wezmę. Zastanawiam sie tylko czy mogą być ewentualnie inne owoce zamiast malin? bo z malinami u mnie w okolicy krucho
    Komentarz
  • gryx82, 2010-03-31 00:27:17
    gryx82
    Ja dałem drylowane wiśnie
    Komentarz
  • Polly_, 2010-03-31 13:08:37
    Polly_
    taaaa..obawiam sie ze z dostępnością wiśni jeszcze gorzej....ale smak na pewno wyborny
    Komentarz
  • vesenka, 2010-03-31 13:20:54
    vesenka
    Polly, to u mnie na zdjęciu to mrożone maliny A raz robiłam z drylowanymi wiśniami z konfitur i też było pyszne
    Komentarz
  • aeronauta, 2012-09-03 12:47:02
    aeronauta
    1
    Ciacho robiłam już 2 razy, jest naprawdę przepyszne, a przepis klarowny. Jednakowóż pieczone maliny nie są ani zbyt reprezentatywne ani smaczne (może powinny być świeże po upieczeniu ciasta? Bo po upieczeniu są skurczone, włochate i twarde) . Za to drylowane wiśnie lub czereśnie i wyglądają i smakuję obłędnie z tym ciastem (choć myślę, że i bez owoców ciacho będzie tak samo dobre).
    Z moich modyfikacji to tyle, że do sera dodałam trochę mąki kartoflanej i sernixa, bo ser (miałam Delfico Starco) po wymieszaniu z cukrem się mocno upłynnia .
  • Malagenia, 2013-01-16 23:23:22
    Malagenia
    Dawno nikt tu nie pisał, ale może ktoś odpowie Czy to ciasto jest lepsze w dniu upieczenia, czy jak trochę postoi?I czy można je trzymać w lodówce?Mimo, ze gotuję od dość dawna, to w pieczeniu raczkuję i zwykle mam masę wątpliwości i piekę głównie na konkretne okazje, także wolę wiedzieć niż testować
    A placek wygląda smakowicie
    Komentarz
  • vesenka, 2013-01-17 17:04:25
    vesenka
    to wilgotne ciasto i jest pyszne w dzień upieczenia i dzień po. Jak smakuje później nie wiem, bo nigdy nie dotrwało
    Komentarz
  • Malagenia, 2013-01-17 17:21:49
    Malagenia
    O, dziękuję pięknie za błyskawiczną odpowiedźDam znać jak zrobię
    Komentarz
  • Paula_86, 2013-02-13 11:40:50
    Paula_86
    żadnego proszku do pieczenia... ?
    Komentarz
  • Paula_86, 2013-02-15 14:44:24
    Paula_86
    2
    Dziś przygotowałam to ciasto i przyznam, że mam kłopot z jego oceną. W smaku jest bajeczne, mocno czekoladowe i słodkie, może nawet za bardzo, więc:
    - ujęłabym cukru, ale to personalne odczucie
    - masy serowej wychodzi dużo mniej niż na zdjęciu i w moim cieście okazała się znacznie cieńsza
    - mailn nawet nie kładłam na wierzchu bo to oczywiste że sie zsuszą jak wspomniano wyżej, trzeba albo przykryć je ciastem, albo udekorować nimi lub sosem z malin po przyrządzeniu przed podaniem, no albo użyć np wilgotnych wiśni,
    - no i ciasto czekoladowe wyszło bardzo gęste przez co "wylanie" go na masę serową było nie realne; albo mniej mąki, albo dodatkowe jajko lub więcej masła

    Ale smak wart grzechu i prób modyfikacji dlatego mimo uwag 4 gwiazdki!
  • nadziejka_82, 2013-02-20 13:26:18
    nadziejka_82
    ciacho analogiczne jak na blogu :
    http://www.mojewypieki.com/przepis/sernikobrownies-z-malinami

    pycha. ja polecam dawać maliny pomiędzy ser a górną warstwę czekoladową a nie pod, bo się maliny nie spiekają
    Komentarz
  • himalaya, 2013-03-07 03:11:47
    himalaya
    0
    Bardzo smaczne wychodzi. Ja pieklam bez malin. Mialam troche problemow z rozsmarowaniem pozostalej masy na wierzchu sera ale jakos to sie potem rozeszlo w pieczeniu i w efekcie wygladalo dobrze.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem