Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Pierogi z wiśniami

autor: , kategoria: pierogi , dodano: 2009-10-29
  • Pierogi z wiśniami

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, wbić jajka, dodać szczyptę soli, oliwę z oliwek, a następnie zarobić ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem ciepłą wodę. Starannie wyrobić ręką, po czym przykryć ciasto lnianą ściereczką i pozostawić na 30 minut, podzielić na 2 części, rozwałkować na placek grubości ok. 2-3 mm. Z ciasta wykrawać krążki za pomocą szklanki lub specjalnej foremki. Wiśnie opłukać, osuszyć, wydrylować. Na przygotowane z ciasta krążki nałożyć wiśnie, posypać cukrem, zlepiać brzegi w pierogi. Pierogi gotować od wypłynięcia ok. 3-5 minut w osolonej wodzie. Podawać ze śmietaną, posypane cukrem pudrem.

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Wenila, 2010-01-13 22:11:19
    Wenila
    2
    pierogi z wiśniami? pierwsze słyszę

    brzmi bardzo ciekawie.

    Plus za;
    - łatwość wykonania,
    - oryginalny pomysł,
    - dokladny opis,

    co do samego przepisu obawiam się, że wisnie moga puścić sok co troche skomplikuje wykonanie. Osobiście wydaje mi się ze z owoców lepsze sa pyzy, ale w takiej wersji również spróbuję...ale to dopiero za kilka miesięcy, z wiadomych przyczyn...jak będzie sezon na wisnie..
  • kropka75, 2010-01-14 09:12:04
    kropka75
    2
    Takiej wersji ciasta nie znam. Chociaż gdzieś jest kiks, w składnikach nie ma oliwy...

    A pierogi z wiśniami są boskie. Latem różne cuda pierogowe na wakacjach się robiło, to jedna z opcji, bardzo pyszna. Polecam. Jeśli ktoś lubi konkretny kwaśny smak + cukier i śmietana - niebo w gębie.
  • paulina150528, 2010-01-18 23:32:43
    paulina150528
    2
    Nie spotkałam się jeszcze z odstawianiem ciasta pierogowego.
    Zaintrygował mnie ten przepis Nie omieszkam się wypróbować przy najbliższej okazji.

    A nadzienia do pierogów ze świeżych owoców polecam jak najbardziej

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo