Pierniczki Caluski

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2009-12-26
  • Pierniczki Caluski

Składniki:

  • mąka tortowa [1 szklanka]
  • przyprawa do pierników [1 łyżka]
  • masło [2 dag]
  • cukier [1 szklanka]
  • skórka z cytryny
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • miód [1 szklanka] (gryczany)
  • woda [3 łyżki]

Przygotowanie:

Miód zrumienić z przyprawą do pierników, dodać łyżkę wody. Tłuszcz wymieszać z przesianą mąką, cukrem, skórką otartą z cytryny i sodą oczyszczoną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Dodać miód, jajko i zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na mniej więcej godzinę do lodówki. Rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na placek półcentymetrowej grubości. Wykrawać małe ciasteczka i piec w piekarniku rozgrzanym do 240 oC przez 5 min.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik krakowski

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Pierniczki Mikołajka
  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem