Zapiekanka bakłażanowa

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2017-04-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka bakłażanowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka bakłażanowa

Składniki:

  • Makaron Lubella Wstążki Długie nr 11 [1 op.]
  • olej rzepakowy [2 łyżki]
  • cebula [1 szt.]
  • czosnek [3 ząbki]
  • pomidory krojone Łowicz [2 szt.]
  • oregano [0.5 łyżeczki]
  • chili (przyprawa) [1 szczypta]
  • koncentrat pomidorowy Łowicz [2 łyżki]
  • bazylia [0.25 szklanki]
  • bakłażan [3 szt.] (duże)
  • mozzarella [200 g]
  • parmezan drobno starty [50 g]
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz [1 szczypta]

Przygotowanie:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


Na oleju usmaż posiekaną cebulę. Dodaj do niej zgnieciony czosnek i smaż razem jeszcze przez
ok. 1 minutę. Następnie dosyp oregano, chili i dołóż koncentrat. Po minucie dodaj pomidory Łowicz.

Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 25 minut. W tym czasie pokrój bakłażana na cienkie plastry (ok. 5 mm), lekko posól i usmaż na oliwie na złoto-brązowy kolor. Następnie osusz go z oliwy na papierowym ręczniku.


Wymieszaj ugotowany makaron z 2/3 sosu, połową mozzarelli oraz poszarpaną bazylią (zostaw kilka listków do dekoracji). Tak przygotowany makaron zawiń w bakłażan. Stwórz małe roladki, które następnie układaj w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Polej je pozostałym sosem, posyp resztą mozzarelli, parmezanem i (opcjonalnie) bułką tartą. Całość piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia Gotuje z Polki.pl- Zapiekanka z dynią

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe