Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2017-04-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem

Składniki:

  • Makaron Lubella Pióra [1 op.]
  • mąka [30 g]
  • masło [30 g]
  • mleko [500 ml]
  • chrzan Krakus [4 łyżki]
  • biała kiełbasa parzona [400 g]
  • cebula drobno posiekana [1 szt.]
  • groszek zielony [150 g]
  • Jajka ugotowane na twardo [4 szt.]
  • twarda, żółta mozzarella lub ser gouda [150 g]
  • koperek [1 łyżka] (do dekoracji)
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz [1 szczypta]

Przygotowanie:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Masło i mąkę podsmaż w rondelku przez ok. 3 minuty, potem dolej do nich mleko – ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zagotuj całość i dodaj sól, pieprz oraz chrzan. W ten sposób powstanie sos beszamel.


Kiełbasę pokrój w plastry i razem z cebulą usmaż na złoty kolor. Dodaj ugotowany makaron, groszek
i połowę beszamelu, a następnie pokrojone w ćwiartki jajka. Całość przełóż do formy do pieczenia.


Polej zapiekankę z góry resztą beszamelu, posyp utartym serem i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia Gotuje z Polki.pl - Curry z dyni i kurczaka

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe