Fondue z różnych gatunków sera

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2017-04-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fondue z różnych gatunków sera
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fondue z różnych gatunków sera

Składniki:

  • ser gorgonzola [200 g]
  • ser gouda [300 g] (w bloku)
  • ser cheddar [200 g]
  • czosnek [1 ząbek]
  • białe wino wytrawne [1 szklanka]
  • śmietana 18% [0.5 szklanki]
  • masło [1 łyżeczka]
  • rozmaryn [1 szczypta]
  • tymianek [1 szczypta]
  • majeranek [1 szczypta]
  • pieczywo

Przygotowanie:

Kociołek do fondue nasmarować przekrojonym na pół czosnkiem. Ser drobno zetrzeć, i podgrzać w rondelku do uzyskania jednolitej masy. Mieszając dodać śmietanę, a następnie łyżeczkę masła, aby uzyskać bardziej kremowy smak. Stopniowo podlać winem, dodać zioła i dalej mieszać. Po uzyskaniu aksamitnej masy serowej przelewamy zawartość rondelka do kociołka na fondue. Na patyczki nabijamy pokrojone w kostkę pieczywo i maczamy w serze.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kulinarne ciekawostki 06 - kasza manna

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką