Chrupkie pieczywo na bazie migdałów i ziaren z dżemem brzoskwiniowym z lawendową nutą

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2017-05-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chrupkie pieczywo na bazie migdałów i ziaren z dżemem brzoskwiniowym z lawendową nutą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chrupkie pieczywo na bazie migdałów i ziaren z dżemem brzoskwiniowym z lawendową nutą

Składniki:

  • migdały mielone [100 g]
  • mąka [100 g] ((np. Lubella puszysta))
  • słonecznik ziarna [60 g]
  • sezam ziarenka [60 g]
  • wiórki kokosowe [30 g]
  • czarnuszka (przyprawa) [30 g] (ziarna)
  • olej kokosowy (nierafinowany) [30 g] (płynny)
  • sól himalajska [1 szczypta]
  • dżem brzoskwiniowego z lawendową nutą Łowicz [3 łyżki]
  • woda [1 szklanka] (niepełna!)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Słonecznik, sezam i wiórki kokosowe zmiel na mąkę. Wszystkie suche składniki wsyp do miski, dodaj olej kokosowy, dżem i wodę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmaruj na cienką warstwę. Dobrze jest przewałkować całość zwilżonym wodą wałkiem do ciasta. Następnie pokrój masę na kawałki równej wielkości i piecz około 30 minut. W czasie pieczenia 2-3 razy wypuszczaj parę uchylając na chwilę drzwiczki piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg, żeby pieczywo równomiernie się przyrumieniło. Gotowe pieczywo odstaw do przestudzenia i przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku, aby nie straciło chrupkości. Podawaj z dżemem Łowicz brzoskwinia z lawendową nutą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Migdałowe ciasteczka świąteczne

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką