Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży.

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2017-05-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży.

Składniki:

  • masło [50 g]
  • mąka pszenna [50 g]
  • mleko 3,2% [500 ml]
  • gałka muszkatołowa [0.333 łyżeczki] (tarta)
  • ser cheddar [200 g]
  • ser parmezan [100 g]
  • jajka [6 szt.]
  • dżem Wiśnia z płatkami róży Łowicz
  • musztarda [1.5 łyżeczki] (wyrazista w smaku)
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz biały [1 szczypta]
  • bułka tarta (do posmarowania kokilek)

Przygotowanie:

Masło rozpuść w garnku (najlepiej o grubym dnie), dodaj mąkę, całość wymieszaj. Dodaj mleko, cały czas mieszając, aby nie pozostały grudki. Całość przestudź. Białka oddziel od żółtek. Dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, musztardę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj starte sery, wymieszaj. Ubij białka na lekko sztywną pianę. Dodaj ¼ piany do przygotowanych wcześniej składników, delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę piany i bardzo ostrożnie wymieszaj składniki. Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, pozbądź się nadmiaru. Przełóż foremki do zamrażalnika na 5 minut. Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) i piecz suflet przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ponieważ suflet bardzo szybko opada. Doskonale komponuje się z łyżeczką dżemu wiśniowo-różanego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: oponki serowe na Tłusty Czwartek

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem