Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2017-05-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie

Składniki:

Przygotowanie:

1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu.
2. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy.
3. Na gofry Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze sera. Tak przygotowane wkładamy na parę minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser się rozpuścił.
4. W tym czasie jajka wybijamy pojedynczo do oddzielnych miseczek. W płytkim garnku gotujemy ok. litr wody z dwiema łyżkami octu. Kiedy woda się zagotuje, płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty.
5. Ugotowane delikatnie odcedzamy łyżką cedzakową. Czynności powtarzamy dla pozostałych.
6. Jajka pojedynczo przekładamy na ciepłe gofry ze szparagami i serem, posypujemy pozostałą szynką.
7. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i dekorujemy listkami natki pietruszki.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • janbuk1, 2017-05-20 18:27:18
    janbuk1
    0
    Alee pyszności
  • miagiturbo, 2017-07-19 19:13:04
    miagiturbo
    polecam samemu zrobić gofry, swoje zawsze smaczniejsze, bardzo fajne wychodzą z mąki o obniżonej zawartości glutenu z Polskich Młynów
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)