Kuleczki Bounty

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2009-12-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kuleczki Bounty
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kuleczki Bounty
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Kuleczki Bounty
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Kuleczki Bounty
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kuleczki Bounty
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kuleczki Bounty

Składniki:

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy kokos i cukier puder.
2. W garnuszku roztapiamy masło ze śmietaną i wlewamy do wiórek i cukru.
3. Mieszamy i pozostawiamy chwilę do ostygnięcia, a następnie umieszczamy w zamrażarce na ok. 20 minut.
4. Wyjmujemy masę kokosową z zamrażarki, formujemy kulki i układamy na tacy lub dużym talerzu pokrytym folią aluminiową.
5. Gotowe uformowane kuleczki wsadzamy na kolejne 30-45 minut do zamrażalnika (dzięki temu łatwiej będzie je obtaczać w czekoladzie).
6. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w mikrofalówce, kąpieli wodnej lub po prostu w garnuszku na małym ogniu energicznie mieszając aby jej nie przypalić.
7. Wyciągamy kuleczki i obtaczamy każdą z pomocą łyżki w płynnej czekoladzie i odkładamy na folię.
8. Wsadzamy do lodówki na około 30 minut (do czasu aż stężeje czekolada).
9. Smacznego:)


Pewną trudność może nastręczać obtaczanie w płynnej czekoladzie.
Trzeba robić to szybko i zwinnie zanim kulka uzyska temperaturę czekolady.

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 12 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 110 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • vril, 2009-12-27 11:12:52
    vril
    1
    Uwielbiam bounty Przepis prosty, minimum skladnikow, nic tylko siasc i "kulac" Najchetniej robilabym i jadla codziennie
  • Ashira, 2009-12-27 13:35:23
    Ashira
    1
    próbowałam kiedyś zrobić z podobnego przepisu, ale strasznie się kruszyły...
    tutaj jest co prawda więcej tłuszczu ale zapewne on utrzyma je w zwartej formie
  • AgaZ, 2009-12-30 09:02:18
    AgaZ
    1
    Osiak wyglądają fantastycznie. Uwielbiam wiórki kokosowe.
  • pysiamn, 2009-12-30 09:41:03
    pysiamn
    1
    Uwielbiam kokosanki i baunty też :P
    Dodaję do ulubionych muszę zrobić
  • zuzaneczka, 2009-12-30 22:29:34
    zuzaneczka
    3
    robiłam kiedyś, ciężko się je lepi, coś zdecydowanie dla wielkich miłośników kokosowych wiórek
  • anetka832, 2010-01-07 14:02:11
    anetka832
    2
    Robiłam je z podobnego przepisu, w którym zalecano dodać również trochę rumu. Rumu nie było na stanie, więc do kuleczek poleciał olejek rumowy - nie polecam tego sposobu.
    Poza tym fajny smak dla milośniczek Bounty; ma jeszcze dodatkowy plus - raczej trudno jednorazowo zjeść większą ilość
  • gaga87, 2010-01-14 19:20:42
    gaga87
    1
    pychotaaa! uwielbiam tego typu słodkości
  • gabka9, 2010-01-14 19:47:02
    gabka9
    Osiak, wiedz że rujnujesz moją figurę!


    Ale co tam, zrobię te kuleczki, i Rafaello również, bo kokos zawładnął moim sercem Niech się dzieje co chce
    Komentarz
  • wiecznie_pod_wiatr, 2010-02-17 18:20:23
    wiecznie_pod_wiatr
    1
    robiłam raz z identycznego przepisu. Dodałam tylko kilka kropli aromatu rumowego. Najwięcej trudności sprawiło mi oblewanie kulek kokosowych czekoladą i trochę się zraziłam. Ale kiedyś może nabiorę wprawę
  • 135nudziara, 2010-02-17 20:02:53
    135nudziara
    1
    toż to zabójstwo
    ale warto! - pyszności.

    śliczne zdjęcia!
  • mesta93, 2010-11-12 22:07:08
    mesta93
    1
    kuleczki wyszły pierwsza klasa, ale bez strat się niestety nie obyło taka jestem zdolna że zdążyłam się poparzyć podczas przygotowywania
    Za przepis daję 5+
  • xxxklaudii, 2011-07-05 11:44:53
    xxxklaudii
    1
    ...robiłam 2 tyg temu.
    To jest boskieeeeeeeeeee !
    'sklepowy' baton nawet do pięt nie dorasta tym domowym kuleczką bounty
  • two tea to room, 2013-09-01 11:07:46
    two tea to room
    0
    Przepyszne! wszystkim się uszy trzęsły i zniknęły w mgnieniu oka - jedna starsza kuzynka skomentowała na wstępie, że to "państwowe" (czyt.kupcze ) - jakie było zdziwienie, kiedy powiedziałam, że to robota domowa ja następnym razem przytrzymam za pierwszym razem w zamrażarce ok 25 min (kulki jakoś nie chciały mi się w kulki kleić) i dorzucę z 50g czekolady mlecznej, ponieważ ostatnie kulki już nie były tak ładnie oblane czekoladą (aaa, i zamiast łyżeczki do obtaczania użyłam pałeczek do sushi )

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe